Moszkva reméli

Beengedik Szíriába az ENSZ-főtitkár helyettesét?

Moszkva arra számít, hogy a damaszkuszi kormány napokon belül engedélyezi Valerie Amosnak, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettesének a beutazást Szíriába.

2012.03.01 18:20MTI

Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes csütörtökön Genfben az ITAR-TASZSZ tudósítójának elmondta: "abban bíznak, hogy a damaszkuszi kormány konstruktívan áll hozzá Valerie Amos érkezéséhez". Hangsúlyozta: a kapcsolatfelvételek során "állhatatosan tanácsolják" a szíriai kormánynak, hogy tegyen tanúbizonyságot jószándékáról és működjön együtt a nemzetközi szervezetekkel.
   
A szíriai hatóságok szerdán elutasították Valerie Amos beutazás kérelmét. Az eset kínos volt Oroszország számára, amely szoros kapcsolatokat ápol Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, és megpróbálta elérni, hogy Damaszkusz engedje be Valerie Amost az országba - mondta egy vezető nyugati diplomata.
   
Gennagyij Gatyilov a héten közvetve bírálta a nyugati hatalmakat, hogy képtelenek rávenni a szíriai felkelőket a tűzszünetre, amely szerinte előfeltétele lenne a humanitárius helyzete javításának.
   
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa csütörtöki határozatában elítélte Szíriát a polgári lakossággal szemben elkövetett "kiterjedt és módszeres jogsértések" miatt. A 47 tagú szervezet 37 igen és 3 nem szavazat mellett fogadta el a Törökország, Katar, Kuvait és Szaúd-Arábia által beterjesztett határozatot. Nemmel szavazott Oroszország, Kína és Kuba.
   
Oroszország és Kína február 4-én megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának nyugati és arab országok által támogatott, Szíriát elítélő határozati javaslatát, amely a hatalomból való távozásra szólította volna fel Bassár el-Aszad elnököt. Mindazonáltal azóta jelezte, hogy nyitott egy esetleges BT-határozat elfogadására, amely a humanitárius segítségnyújtásra összpontosítana. Ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy a lázadók felelősségét is kimondják a szíriai vérontásban, és ellenzi a külső nyomásgyakorlást Aszad távozása érdekében, ami akadályozza az egyezségre jutást a Biztonsági Tanácsban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.