Azonnali tűzszünetet követel az ENSZ

Szíria - Dühbe gurult a nagykövet

Emberiességi okból azonnali tűzszünetet követelt Szíriában Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

2012.02.28 15:29MTI

Pillay az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (EJT) genfi ülésszakán, a szíriai kérdésnek szentelt keddi rendkívüli vitában szólalt fel. Azt hangsúlyozta, hogy az országban az elmúlt hetekben gyorsan romlott a helyzet. Felszólította a damaszkuszi vezetést, hogy szüntessen be minden harci akciót, engedélyezze nemzetközi megfigyelők érkezését az országba, és a segélyszervezeteknek biztosítson akadálytalan bejutást Homszba és a többi, harcoktól sújtott városba.
   
Fejszal Habbáz Hamvi szír nagykövet kivonult a tanácskozásról, de még előtte dühös hangvételű beszédben válaszolt, felpanaszolva, hogy külföldről fegyvereket juttatnak az ellenzéknek, és a terrorizmust támogatják az országban. Egyben azt állította, hogy az egyes államok által Szíriával szemben hozott szankciók megakadályozzák gyógyszerek és üzemanyag beszerzését. Szavai szerint a keddi rendkívüli vita csak meghosszabbítja a válságot országában, ahol az ENSZ becslései szerint legkevesebb 5400 embert öltek meg tavaly március óta. A kormányellenes lázadók ezt a számot sokkal nagyobbra teszik. A Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Csoport (OSDH) szerint 11 hónap alatt több mint 7600 halálos áldozata volt az erőszaknak.
   
Pillay idézte az ENSZ szakértői csoportjának múlt heti jelentését, amely megállapította, hogy szíriai kormánytisztviselők felelősséget viselnek a biztonsági erők által az ellenzékiek rovására elkövetett "emberiesség elleni bűnökért". Ezek közé tartozik civilek lövetése tüzérségi fegyverekkel, dezertált katonák kivégzése és foglyok kínzása. A jelentés szerint egyes ellenzéki csoportok is súlyos visszaéléseket követtek el.
   
Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes a vitában felszólalva fontosnak nevezte, hogy a szíriai kormány működjön együtt a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával, amely napi legkevesebb kétórás tűzszünetet követelt, hogy ki lehessen menekíteni a sebesülteket a válságövezetekből.
   
"Felszólítjuk a szíriai kormányt és a fegyveres csoportokat (...), hogy késedelem nélkül hozzanak intézkedéseket a humanitárius helyzet további rosszabbodásának megakadályozására" - mondta az orosz külügyminiszter-helyettes. Egyúttal gratulált Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárnak az ENSZ és az Arab Liga szíriai ügyekkel foglalkozó különmegbízotti kinevezéséhez. Mint mondta, ennek Oroszország álláspontja szerint szerepe lesz Szíria jövőjének alakításában.

Az EJT tagjai kedden várakozások szerint elfogadják azt a Törökország, Katar, Szaúd-Arábia és Kuvait által javasolt határozatot, amely elítéli "az emberi jogok és alapvető szabadságjogok széles körű és rendszeres megsértését a szíriai hatóságok részéről". A dokumentum felszólítja Bassár el-Aszad rezsimjét, hogy biztosítson akadálytalan hozzáférést az ENSZ és a humanitárius szervezetek számára, hogy segítséget nyújthassanak a lakosságnak, különösen az ostromlott Homszban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.