Elfogadják-e Pristina fennhatóságát?

Ellenzi az ENSZ: Észak-Koszovó már népszavaz

Népszavazás kezdődött kedden a zömében szerbek lakta Észak-Koszovóban: a referendumon, amelyet Belgrád és Pristina, illetve az ottani ENSZ-misszió is ellenez, arról mondhatnak véleményt a résztvevők, hogy elfogadják-e Pristina fennhatóságát.

2012.02.14 08:27MTI

A kétnapos népszavazást négy, jobbára szerbek lakta észak-koszovói járásban - Zubin Potok, Zvecan, Kosovska Mitrovica és Leposavic - tartják meg, s arra kérdésre kell válaszolniuk a polgároknak, hogy elfogadják-e az "úgynevezett" Koszovói Köztársaság hatalmi intézményeit.

Nyilvánvaló, hogy a térségben lakó szerbek egyként nemet fognak mondani erre a kérdésre. Belgrád azért ellenzi a referendum megtartását, mert tart attól, hogy kedvezőtlenül fogja befolyásolni uniós integrációját. A koszovói ENSZ-misszió szerint a népszavazásnak nem lesz semmilyen jogi hatálya, mivel törvénytelenül tartják meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.