Megtartható a népszavazás

Eltörölhetik a kötelező katonai szolgálatot Svájcban

Sikerült összegyűjtenie a szükséges számú aláírást egy svájci csoportnak ahhoz, hogy népszavazást írjanak ki az alpesi országban a kötelező katonai szolgálat eltörléséről.

2012.02.02 19:45MTI

A szövetségi kormány csütörtökön közölte, hogy a Hadsereg Nélküli Svájcért (GSoA) elnevezésű csoport 106 995 érvényes aláírást gyűjtött össze másfél év alatt. A népszavazás kiírásához legkevesebb 100 ezer aláírásra van szükség.
   
Egy XIX. századi törvény értelmében Svájcban minden egészséges férfi állampolgárnak 19 és 34 éves kora között kötelező katonai szolgálatot kell teljesítenie. Ez legfeljebb 21 hetes alapkiképzést, majd évente néhány hét további gyakorlatot jelent.
   
1989-ben a svájciak kétharmada támogatta a kötelező katonai szolgálat fenntartását. A GSoA reményei szerint a népszavazást hozzávetőleg egy év múlva rendezhetik meg.
   
A semleges Svájc ugyan 1815 óta nem háborúzott, de Európa egyik legnagyobb hadseregét tudhatja magáénak. A nyolcmilliós országnak kétszázezres hadserege van, de a haderőreform keretében évek óta folyik a fegyverzet és létszám tervszerű csökkentése. 2015-ig a jelenlegi létszámot 96 ezer főre akarják mérsékelni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.