"Gyorsan kell cselekednünk"

Katar ENSZ-vizsgálatot követel Jeruzsálem judaizálása ügyében

Katar felszólította vasárnap az ENSZ-t, hogy hozzon létre bizottságot Jeruzsálem judaizálásának vizsgálatára, s arra figyelmeztetett, hogy az "arab tavasz" országai nem fogadják el többé a szent város Izrael általi megszállását.

2012.02.26 19:12MTI

"Gyorsan kell cselekednünk, hogy véget vessünk al-Kudsz (Jeruzsálem) elzsidósításának" - jelentette ki a katari emír, Hamad bin Kalifa Ál Száni Dohában egy nemzetközi Jeruzsálem-értekezlet megnyitóján. A felállítandó bizottságnak meg kell vizsgálnia "minden olyan, Kelet-Jeruzsálemben hozott izraeli intézkedést az 1967-es megszállás óta, amellyel Izrael el akarja törölni a város arab-iszlám jellegét".

"A nyugati kormányoknak (...) tudniuk kell, hogy az arab közvélemény felébredt, és már nem fogad el kevesebbet a palesztin nép törvényes jogain alapuló, igazságos békénél", beleértve egy független állam jogát Kelet-Jeruzsálem fővárossal" - tette hozzá. "Elképzelhető, hogy azok a népek, amelyek otthon nem viselik már el az igazságtalanságot, elfogadják a megszállás igazságtalanságát" a palesztin területeken? - kérdezte az "arab tavasz" országaiban mutatkozó iszlamista előretörésre utalva.

Mintegy 350 arab és más külföldi személyiség, valamint a három egyistenhitű vallás képviselői vesznek részt a kétnapos dohai értekezleten. Katar adott otthont e hó elején a rivális palesztin Fatah és Hamász mozgalmak tárgyalásainak is, amelyeken megállapodtak, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök legyen a választásokat előkészítő átmeneti egységkormány vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.