A Szaharov-díjat decemberben adja át az EP elnöke

Gondolatszabadság-díjat nyertek az "arab tavasz" képviselői

Az "arab tavaszként" emlegetett demokratikus társadalomátalakulási folyamat öt jeles képviselője nyerte el idén az Európai Parlament (EP) Andrej Szaharovról elnevezett gondolatszabadság-díját.

2011.10.27 13:24MTI

Jerzy Buzek, az EP elnöke a testület december 14-i strasbourgi plenáris ülésén adja át a 2011-es kitüntetést az egyiptomi Aszmaa Mahfúznak, a líbiai Ahmed ez-Zubair Ahmed esz-Szenúszinak, a szíriai Razan Zejtunnak és Ali Farzatnak, valamint a tunéziai Mohamed Buazizinek, a szabadságért és az emberi jogokért való bátor kiállás elismeréseként - közölték csütörtökön Brüsszelben.
   
Az öt főt - ritka pártközi egységet mutatva - közösen jelölte a Szaharov-díjra az EP néppárti, a szociáldemokrata, a liberális, valamint a zöldpárti frakciója.
   
Méltató beszédében Buzek történelmi jelentőségűnek minősítette az arab világban tapasztalt változásokat, amelyekhez a kitüntetettek hozzájárultak. Hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament szilárdan támogatja mindazokat, akik a szabadságért, a demokráciáért, a tekintélyelvű rezsimek ellen küzdenek.
   
Aszmaa Mahfúz 2008-ban csatlakozott az egyiptomi ellenzéki ifjúsági mozgalomhoz. A fiatal nő a Youtube-on közzétett videókkal, a Facebook  és a Twitter közösségi portálon egyaránt hatásosan ösztönzött a kairói Tahrir téri tüntetéseken való részvételre. Egy időre őrizetbe is vették a hatóságok.
   
Ahmed ez-Zubair Ahmed esz-Szenúszi 31 évet töltött börtönben, Moammer Kadhafi elleni puccskísérletben való részvétel miatt. Tagja a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsnak.
   
Razan Zejtun emberi jogi kérdésekkel foglalkozó ügyvédnő. Ő hozta létre a Szíriai Emberi Jogi Információs Kapcsolat nevű webes bloghelyet, amely beszámol az országban történő atrocitásokról. A hatóságok azzal vádolják, hogy "külföldi ügynök", férjét és öccsét letartóztatták, ő maga jelenleg rejtőzködik.
   
Ali Farzat politikai karikaturista, Bassár el-Aszad szíriai elnök ismert bírálója. Idén augusztusban a biztonsági erők tagjai súlyosan bántalmazták, eltörték mindkét karját, rajzait elkobozták.

Mohamed Buazizi nyilvánosan meggyújtotta magát, tiltakozásul Ben Ali korábbi tunéziai elnök megalázó rezsimje ellen. Tettének visszhangja jelentős mértékben járult hozzá a népharag kibontakozásához, a rezsim tömegtiltakozások révén történt megbuktatásához, valamint az egyiptomi és a líbiai tiltakozások kirobbanásához is.
   
Az Európai Parlament díjának névadója Andrej Szaharov néhai szovjet atomfizikus, jelentős hatást kiváltó neves másként gondolkodó, "politikai disszidens". Az EP 1988 óta osztja ki évente a Szaharov-díjat, amellyel 50 ezer euró jár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.