"Kiterjedt és módszeres jogsértések"

Embereket kínoznak: elítélte Szíriát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa csütörtöki határozatában elítélte Szíriát a polgári lakossággal szemben elkövetett "kiterjedt és módszeres jogsértések" miatt.

2012.03.01 12:52MTI

A határozatban felszólítják Damaszkuszt, hogy "azonnal vessen véget minden emberi jogsértésnek és a lakosság elleni támadásoknak", szüntesse be az erőszakot. Követelik, hogy a rezsim biztosítson szabad és akadálymentes belépést az országba az ENSZ és egyéb humanitárius szervezetek számára, hogy azok felmérhessék a Homsz városában és egyéb ostromlott területeken uralkodó állapotokat, valamint segélyszállítmányokat juttassanak el az erőszak által érintett civileknek.

A határozat az esetleges emberiesség elleni bűncselekményekkel kapcsolatos bizonyítékgyűjtést és a felelősök bíróság elé állítását is kilátásba helyezte.

Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a testület előtt elhangzott beszédében leszögezte, támogatja, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé utalják az közel-keleti ország ügyét, miután a szíriai helyzettel kapcsolatos korábbi ENSZ-jelentés emberiesség elleni bűncselekmények vádját fogalmazta meg.

A 47 tagú szervezet 37 igen és három nem szavazat mellett fogadta el a Törökország, Katar, Kuvait és Szaúd-Arábia által beterjesztett határozatot, három tag tartózkodott, négyen pedig nem szavaztak. Nemmel szavazott Oroszország, Kína és Kuba. Szíria széke üres maradt az ülés alatt, miután az ország képviselője kedden kivonult a tanács üléséről, a terrorizmus támogatásával és az országában uralkodó válsághelyzet elnyújtásával vádolva a szervezetet.

A rendelkezés nem bír jogilag kötelező erővel, de jelentős erkölcsi súlya van, ezért egyes várakozások szerint hozzájárulhat egy Damaszkuszt elítélő ENSZ-határozat elfogadásához a Biztonság Tanácsban. Ezen várakozásoknak ellentmond azonban, hogy a csütörtökön is nemmel szavazó Oroszország és Kína korábban már megvétózta a Bassár el-Aszad elnök rezsimjét elmarasztaló BT-határozattervezetet, attól tartva, hogy az - a líbiai eseményekhez hasonlóan - egy, a szíriai vezetés megdöntésére irányuló nyugati katonai beavatkozáshoz vezethet.

A genfi székhelyű Emberi Jogi Tanács tavaly decemberben már elmarasztalta Damaszkuszt az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok "általános, rendszeres és súlyos" megsértése miatt.

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint a tavaly március óta tartó erőszak során eddig több mint 7500 ember vesztette életét Szíriában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.