Becsült az ENSZ

Hatezer líbiai sínylődhet a forradalmárok börtöneiben

Jelenleg is több mint hatezer embert tartanak fogva Líbiában magánbörtöneikben a Kadhafi-uralom megdöntésében segédkező egykori forradalmárok - ez áll egy szerdán közzétett ENSZ-jelentésben, amely arra szólítja az ország vezetőit, hogy mihamarabb helyezzék a kormány felügyelete alá ezeket a létesítményeket.

2012.03.01 08:42MTI

Ian Martin, az ENSZ líbiai különmegbízottja a Biztonsági Tanácsnak tett jelentésében arról számolt be, hogy a líbiai hatóságok eddig nyolc magánbörtönt és 2383 fogvatartottat helyeztek a kormány felügyelete alá.

A vöröskereszt adatai szerint ugyanakkor az egykori forradalmárok több mint 60 magánbörtönt létesítettek, amelyekben 8,5 ezer embert tartanak fogva. A szervezet szerint az ilyen létesítményekben kegyetlen kínzásoknak és megaláztatásoknak vannak kitéve a foglyok.

Ian Martin szerint a helyzetet bonyolítja, hogy Líbiában kevés a rendőr a helyzet rendezéséhez. Az ottani hatóságok számára a legnagyobb gondot jelentik az illetéktelen kezekbe került fegyverek, rendezni kell továbbá a forradalmárok sorsát, s korszerű, polgári ellenőrzés alatt működő biztonsági intézményeket kell létrehozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.