Egy olvasztóüzem a felelős?

Több tucat gyermek vérét mérgezte meg az ólom Kínában

Hatvannégy gyereknél állapítottak meg ólommérgezést a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartomány egy községében; a felelős minden valószínűség szerint egy közeli olvasztóüzem.

2012.02.25 09:11MTI

Tungtang (Dongtang) 103 lakóját vetették alá vérvizsgálatnak, s közülük 64 gyerek esetében állapítottak meg magas ólomtartalmat. Az első gyanús eseteket február közepén regisztrálták.
   
A helyiek véleménye szerint a tüneteket a közeli olvasztóüzem okozhatja. Az érintett gyerekek egészségügyi ellátásáról intézkedtek, a hatóságok megkezdték a környező üzemek, gyárak szennyezőanyag-kibocsátásának mérését.
   
Kínában nem ritkák a tömeges ólommérgezések, 2009-ben például a dél-kínai Hunan tartományban legkevesebb 1300 gyerek volt az áldozat, egyebek közt egy magántulajdonú olvasztóüzemet bezártak. 2011 elején Anhuj (Anhui) tartományban egy akkumulátor gyár miatt közel 200 gyerek vérében találtak magas ólom mennyiséget. Tavaly az év közepén legalább hatszáz ember - köztük 103 gyerek - kapott ólommérgezést Csöcsiang (Zhejiang) tartományban. A felnőttek alufóliakészítő családi üzemekben dolgoztak.
   
Az ólommérgezés idegrendszeri, izom- és szaporodószervi gondokat okoz, károsítja a vérképző szerveket, csökkenti számos létfontosságú enzim működését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.