Reagált a külügyi szóvivő

Kiakadtak a kínai kutatók: tagadta a nankingi mészárlást egy japán polgármester

A japán Nagoja város polgármestere kétségét fejezte ki a nankingi mészárlás megtörténtével kapcsolatban, ami felháborított kínai kutatókat, s a külügyi szóvivőt is megjegyzésre késztette.

2012.02.21 17:08MTI

Nanking és Nagoja 1978 óta testvérvárosok, s ezért is volt megdöbbentő, amikor Kavamura Takasi, a több mint kétmilliós japán kikötőváros első embere a kelet-kínai Nanking város egyik magas beosztású pártvezetője előtt arra ragadtatta magát, hogy kétségbe vonja, hogy 1937-ben valóban civilek százezreit mészárolták le  japán katonák Nanking bevételekor.     
   
"Szokásos harci tevékenység folyt, úgy gondolom a nankingi vérengzés soha nem történt meg" - idézi Kavamurát a China Daily (CD) című lap keddi összeállításában. Ebből az is kiderül, hogy Kavamura 2009 szeptemberében egy városi közgyűlésben már kijelentette: nem hiszi el, hogy Nankingban százezrek pusztultak el. A 63 éves japán polgármester édesapja, Kavamura Kaneo egyébként maga is részt vett Nanking ostromában és túlélte a háborút.
   
A kínai társadalomtudományi akadémia kutatója Feng Csao-kuj (Feng Zhaokui) a CD-ben úgy vélte, az ilyen nyilatkozat egy polgármestertől nem hagyható figyelmen kívül, ugyanakkor Japán kutatói körökben általánosságban őszintén elismerik a nankingi mészárlás megtörténtét.
   
A kínai külügyminisztérium szóvivője kérdésre válaszolva megállapította: a nankingi mészárlást kétségbevonhatatlan bizonyítékok igazolják, s Kína reméli, hogy Japán a történelmet "tükörnek tekinti".
   
Kína és Japán között időről időre fel-feltörnek a nacionalista indulatok, amelyek gyökere Kínában a japán agresszió és megszállás. Kínában ma még él az a generáció, amely túlélte a megszállást, illetve minden kínai tanulja az iskolában a történelemnek ezt a korszakát. Ezért is oly érzékenyek minden Japánnal kapcsolatos konfliktusra.
   
Japánban felnövőben egy generáció, amely megfelelő tankönyvek híján nincs teljesen tisztában az ország történelmének második világháborús részleteivel, hősként tisztelik háborúban elesett honfitársaikat, megint mások a mai napig tagadják a japán katonák által elkövetett atrocitásokat. A felnőtt lakosság többsége azonban ismeri és reálisan ítéli meg elődeinek történelmi szerepét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.