Tokió elfogadhatatlannak tartja

Kínai hajók fenyegették a japán parti őrséget

A kínai hatóságok megkísérelték feltartóztatni a japán parti őrség kutató hajóját vasárnap a Kelet-Kínai-tengeren; a tokiói külügyminisztérium ezt elfogadhatatlannak nevezte.

2012.02.20 08:17MTI

Japán források szerint a parti őrség hajója két napig tartózkodott a Kelet-kínai-tengeren, 170 kilométerre északra az Okinavához tartozó Kumejima szigettől. Tokiói hivatalos jelentések szerint hajózási térképészeti feladatot végzett.
   
A kínai hajó már a legelején megközelítette a japán hajót, és rádión felszólította arra, hogy hagyjon fel tevékenységével - számolt be a történtekről a japán parti őrség szóvivője. A japánok válasza az volt, hogy tevékenységük jogos, hajójuk Japán kizárólagos gazdasági övezetében tartózkodik. A vita nem torkollott összetűzésbe.
   
Kína és Japán egyaránt kizárólagos feltárási jogokat tart fenn magának a két ország kizárólagos gazdasági övezetének találkozásánál, a vitatott hovatartozású területen fekvő Csunghsziao (Chungxiao), japánul Sirakaba gázmezőn.
   
Peking nem ismeri el Tokió egyoldalú határmegállapítását a térségben, és már több alkalommal kinyilvánította: álláspontja szerint a gázmező feletti szuverenitás joga Kínát illeti, ami azonban nem jelenti azt, hogy elzárkózik a közös feltárástól.
   
2010 májusában-szeptemberében a mostanihoz hasonló incidensre került sor. Akkor kínai hajók ugyancsak kísérletet tettek japán hajók térségbeli tengerészeti kutatásának leállítására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.