A kancellár bocsánatot kért a hozzátartozóktól

A neonáci sorozatgyilkosság áldozataira emlékeztek Németországban

A német kancellár bocsánatot kért a bevándorló családból származó áldozatok hozzátartozóitól azon a berlini gyászünnepségen, amelyen a neonáci sorozatgyilkosság áldozatairól emlékeztek meg csütörtökön.

2012.02.23 15:59MTI

Angela Merkel beszédében megkövette a török és görög rokonokat, amiért a hatóságok alaptalanul meggyanúsították őket azzal, hogy közük lehet a bűncselekményekhez.
   
Délben Németország településein egyperces néma csenddel tisztelegtek a gyilkosságsorozat áldozatainak emléke előtt. A 82 milliós országban leállt a közlekedés, a legnagyobb gyáraktól a legkisebb irodákig mindenütt felfüggesztették a munkát. Az akciót az állami szervek, a munkaadók és a szakszervezetek közösen hirdették meg.
   
A hatóságok mellett sokáig a többségi társadalomban és a médiában is az volt az uralkodó vélemény, hogy a sorozatgyilkosság a bevándorlók zárt közösségének valamilyen konfliktusából következhet. Több újság évekig a "török-büfé-gyilkosságok" (Döner-Morden) címszó alatt tárgyalta a 2000 és 2007 között elkövetett tíz gyilkosságot és két robbantásos merényletet, amelyekről tavaly év végén kiderült, hogy a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) elnevezésű neonáci terrorista sejt felelős értük.
   
Merkel szerint "különösen nyomasztó" és szégyenletes, hogy a hatóságok sokáig a meggyilkolt bevándorlók hozzátartozói irányába folytatták a nyomozást. Az érintettek élete éveken keresztül "múlni nem akaró rémálom" lehetett, most már azonban nincsenek egyedül a gyászukkal. "Velük vagyunk, együtt érzünk és gyászolunk" a hozzátartozókkal - mondta a kancellár.  
   
A gyászünnepségen több mint ezren vettek részt, köztük számos állami vezető, politikus, társadalmi szervezetek képviselői, az áldozatok hozzátartozói közül pedig csaknem százan. Jelen volt Joachim Gauck is, a konzervatív-liberális koalíció és az ellenzéki szociáldemokraták, illetve Zöldek közös jelöltje az államfői posztra. Angela Merkel az előző héten lemondott szövetségi elnök, Christian Wulff helyett beszélt.
   
A kancellár hangsúlyozta: a demokratikus alapértékeket tapossák sárba minden egyes esetben, amikor embereket kiközösítenek, fenyegetnek, üldöznek. Az NSU így az egész országot támadta meg bűncselekményeivel.  "Szégyent hoztak a hazára" - mondta Merkel.
   
Leszögezte: az állam mindent megtesz azért, hogy az elkövetőket felelősségre vonják és megbüntessék. "Ez fontos, de nem elég", gondoskodni kell arról is, hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy levonják a tanulságokat, így egyebek mellett átalakítják a NSU leleplezésére képtelennek bizonyult hatóságok működését is.

Hozzátette: a gyűlölet és az erőszak feltartóztatásához az állam mellett "erős civil társadalomra is szükség van", amely "nem alakul ki parancsszóra". A békés és felelősségteljes együttélést tanulni kell, a családban, iskolában, egyesületekben, egyházakban, és "mindenkinek hozzá kell tennie a maga részét". 
  
Merkel hangsúlyozta: korántsem csak az erőszakban mutatkozik meg az intolerancia és a rasszizmus. "Nem csak a szélsőségesek veszélyesek. Veszélyesek azok is, akik előítéleteket terjesztenek és kialakítják a megvetés közhangulatát", ezért fejleszteni kell a társadalmi kérdések iránti érzékenységet és tudatosítani kell, hogy hol kezdődik a kirekesztés. "Gyakran a közömbösség és a nemtörődömség áll a lélek eldurvulásához" vezető folyamat kezdetén, és "a szavakat tettek követhetik" - figyelmeztetett Merkel.
   
Edmund Burke 18. századi ír filozófust idézve hozzátette: "a gonosz győzelméhez az is elég, hogy a jók nem tesznek semmit". Hangsúlyozta: "a demokráciát az odafigyelés és a részvétel tartja életben. A demokrácia akkor él, ha mindannyian kiállunk érte minden áldott nap".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.