Dühöt érez

Wulff és a zsidó népírtás: szégyen a neonáci gyilkosságsorozat

Szégyent és dühöt érez saját szavai szerint a német államfő a zwickaui neonáci halálbrigád gyilkosságsorozata miatt.

2012.01.20 16:46MTI

Christian Wulff erről az európai zsidóság kiirtásáról döntést hozó Wannsee-konferencia 70. évfordulóján beszélt pénteken Berlinben.
 
A német államfő elismerte, korábban ő is túlzónak tartotta a szélsőjobboldali erőszak veszélyére vonatkozó figyelmeztetéseket. A rendőrséget és a biztonsági szolgálatokat is beleértve nem hitték, hogy ilyesmi megtörténhet Németországban. 

"Minden meg fogunk tenni, hogy a Németországban élő külföldiek soha többé ne legyenek terror és gyilkos gyűlölet célpontjai" - jelentette ki.
 
A 70 évvel ezelőtti eseményt felidézve Wulff rámutatott: a Wannsee név jelképévé lett az életre méltók és a halálra szántak közötti bürokratikus megkülönböztetésnek. A nácik államának antiszemitizmusát a társadalomban élő antiszemitizmus táplálta. 

Éppen ezért nemzeti feladat, hogy ébren tartsuk a zsidó népirtásra való emlékezést - hangsúlyozta a szövetségi elnök. 

1942 januárjában a Berlin délnyugati csücskében fekvő tó, a Wannsee partján található pazar villák egyikében egyeztette a náci elit - államtitkárok és főhatósági vezetők - az európai zsidóság megsemmisítésének részleteit. Az alig másfél órás tanácskozáson Adolf Eichmann, a "zsidóügyi referatúra" főnöke vezette a jegyzőkönyvet. A 15 oldalas dokumentum szinte leplezetlenül írja le milliók útját a halálba, 11 millióban adva meg a kiirtandó zsidók számát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.