"Főműve": a Horogkereszt éneke

Náci díszpolgár Európa Kulturális Fővárosában

Ma is díszpolgára egy náci dal szerzője a szlovéniai Maribornak, amely idén a portugáliai Guimaraessel együtt Európa Kulturális Fővárosa.

2012.02.18 09:20MTI

Ottokar Kernstock osztrák katolikus pap-költő, a "Horogkereszt éneke" című hírhedt dal szövegének szerzője 1908-ban lett Maribor díszpolgára.
   
A verset 15 évvel később, 1923-ban írta. 1934-től az Anschlussig - Ausztriának a hitleri Német Birodalomba való 1938. márciusi bekebelezéséig - ez volt az osztrák fasiszta diktatúra himnuszának szövege.
   
A jobboldali városvezetés közölte, nem fosztja meg a város 1928-ban elhunyt szülöttét a díszpolgári címtől.
   
Ausztriában a nácik több tucat utcát és teret neveztek el Kernstockról; Grazban, Innsbruckban és Klagenfurtban ma is van Ottokar Kernstock utca.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.