A nácik hetven éve bezáratták

Újjászületik a berlini zsidó leányiskola

Hetven évvel azután, hogy a nácik bezáratták, ismét feléled az egykori berlini zsidó leányiskola komplexuma, ám új feladattal: falai között immár művészeti galéria és étterem bizonyítja a berlini zsidó közösség megújulását.

2012.02.13 07:42MTI

Tizenkét éven át, 1930-tól 1942-ig összesen 300 berlini zsidó kislány és serdülőlány tanulta a matematikát, a német és a héber nyelvet Berlin szívében, az Oranienburger Strasse zsinagógájának tőszomszédságában lévő épület 14 termének valamelyikében.
   
Péntektől az Új tárgyilagosság néven ismert stílusban épült 3300 négyzetméteres, történelmi jellegűnek minősülő együttes ismét nyilvános, két étterem - köztük egy kóser vendéglő - és három művészeti galéria működik falai között.
   
Michael Fuchs galériatulajdonos 5 millió eurót fektetett az átalakításba, amelynek megvalósítása másfél évbe telt. "Ez különleges hely: szorosan együttműködtünk a berlini zsidó közösséggel, amely lépésről lépésre figyelemmel követte a projekt alakulását. Azt akarták, hogy ezen a helyen ismét pezsegjen az élet" - magyarázta a kezdeményező.
   
Az Auguststrassén 1930-ban megnyílt leányiskola növendékeinek és tanárainak többségét a nácik a haláltáborokba deportálták azt követően, hogy 1942. június 30-án bezárták az oktatási intézményt. Adolf Hitler az egész náci birodalomban betiltotta a zsidó iskolákat. Az iskola építésze, Alexander Beer (1873-1944) a theresienstadti (ma Terezin, Csehország) gettóban halt meg.
   
A háború végéig az iskolában katonai kórház működött, 1945-ben az épület Berlin szovjet megszállási övezetébe került. Az NDK-ban koedukált iskola nyílt falai között, amely már az NSZK-ban, 1996-ban szűnt meg, mert nem volt elég diákja. Az épület állapota ezután gyorsan romlani kezdett, kimaradt az újraegyesített Berlin nagy építészeti átalakulásaiból. Végül 2009-ben hivatalosan visszaszolgáltatták a berlini zsidó közösségnek.
   
Az egykor a berlini zsidóság dinamizmusának jelképeként ismert oktatási intézmény drámai és mozgalmas történetét magyarázó táblák örökítik meg a restaurált épületben. Emléktábla fog emlékeztetni arra, hogy az építészt és az iskola számos növendékét megölték a nácik - mondta el Michael Fuchs.
   
Az egykori zsidó lányiskola átalakulása jól érzékelteti a németországi zsidó közösség újjászületését. A nácik által csaknem teljesen megsemmisített közösség ma az egyik legdinamikusabbnak számít a világon. Tagjainak 90 százaléka a volt Szovjetunió területéről származik. A berlini Fal leomlása után Németország megnyitotta kapuit a szovjet birodalomból, az ott tapasztalható erős antiszemitizmus elől kivándorló zsidók számára - mintegy 220 ezernek biztosított német állampolgárságot.
   
Az 1990-es években nagyobb számú zsidó vándorolt be Németországba, mint Izraelbe. A németországi zsidó közösségnek ma több mint 110 ezer tagja van, pedig 1945-re, a II. világháború végére csak 15 ezren maradtak. A háború előtt viszont a becslések szerint 5-600 ezer között mozgott a németországi zsidóság létszáma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.