Legközelebb ne "dobjátok a padlóla le!"

Lezuhant és felrobbant a zsidó "szuperdrón" - ember okozta?

Egy izraeli Heron TP - vagy más néven IAI Eitan - pilótanélküli repülőgép zuhant le tesztrepülés közben a Tel Avivtól délre fekvő Tel Nof légi bázis közelében a hétvégén.

2012.01.30 15:48Konrád - ma.hu

Az izraeli rádió jelentése szerint a Heron TP a becsapódást követően felrobbant, személyi sérülés nem történt. Az izraeli légierő szerint a baleset oka technikai probléma, de az emberi tényezőt sem zárják ki. A robotrepülőt 2010 februárjában állították szolgálatba.

A bármely időjárási körülmények között repülni képes, teljesen automatizált UAV-ot stratégiai felderítésre tervezték, rengeteg szenzorral, hagyományos és infravörös kamerákkal van felszerelve, de képes tűzvezérlésre, és állítólag vannak támadó képességei. Valószínűleg ez a legnagyobb létező UAV a világon, könnyedén képes akár Iránt is elérni.

26 méteres szárnyfesztávolságával az IAI Eitan egy kisebb méretű utasszállítóra hajaz, noha mindössze 4 tonnát nyom. 300km/h repülősebességével 36 órán keresztül képes a levegőben maradni, és mintegy 10.000 kilométert tud megtenni. Ha szükséges akár 1,8 tonna hasznos terhet is bele lehet pakolni.

A Tel Nof avagy Air Force Base 8 légi bázis, egyike Izrael 3 legjelentősebb ilyen létesítményének. Még a britek alatt épült Ekron Légi Bázis néven és ez volt az Egyesült Királyság fő légi támaszpontja a Palesztin területen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.