Sokkolhatja a piacokat a külföldi beavatkozás

Szíria, mint darázsfészek?

A külföldi erők esetleges katonai beavatkozását Szíriában egy darázsfészek megbolygatásához hasonlítja a kínai Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) című vezető pártlap csütörtöki kommentárjában, amely az intervenció kockázatára hívja fel a figyelmet.

2012.02.16 11:25MTI

A kommentár szerint a vérontás és a bizonytalanság fokozódása a Közel-Keleten sokkolhatja a piacokat és kisiklathatja az amúgy is gyenge globális gazdaságot. A politikai környezet a térségben rendkívül törékeny és kusza évezredek etnikai és vallási konfliktusai miatt.
   
A világ hatalmainak ezzel tisztában kell lenniük, reális érzékkel kell a feszültséget kezelniük, mivel a konfliktus elterjedése katasztrófához vezetne a globális gazdasági talpra állás kritikus szakaszában  - jegyzi meg a szerző.
   
A Közel-Kelet a világ legfontosabb üzemanyag bázisa, s ha káosz uralja, a kőolajárak az égbe szöknek, megzavarodnak a részvénypiacok, a pénzügyi rendszerek és a gazdaságok - áll a lapban. A cikkíró álláspontja szerint, a térségben gyenge politikai egyensúly alakult ki, amely ha felborul, valamennyi lappangó probléma a felszínre kerül és a helyzetet egyetlen szuperhatalom sem tudja ellenőrzése alatt tartani.
   
A Zsenmin Zsipao szerint Washingtonnak az a célja, hogy egy számára baráti kormány álljon Szíria élén, amellyel ellensúlyozható lenne a régióbeli "régi ellenség", Irán. Amint Szíriában egy Nyugat-barát rezsim kerül hatalomra, Irán elveszíti fontos támaszát a térségben.
   
A kínai pártlap kommentárja természetesen az ország vezetésének álláspontját tükrözi, amely - ha Kínában lehet ilyet mondani - a rendelkezésére álló információk, híradások alapján ítélkező általános közvéleménnyel is egyezik. Peking külügyi szóvivője, a kormányfő és legutóbb Kína alelnöke is azt erősítette meg, hogy a szankciókkal nem ért egyet, a békés tárgyalásos utat tartja egyedül járhatónak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.