Megindult a szíriai kormányhadsereg

Harckocsikkal támadják Deraa városát

Helyi lakosok és ellenzéki aktivisták közölték: a szíriai hadsereg harckocsizó alakulatai támadást indítottak csütörtökön Deraa városa ellen, ahonnan tavaly márciusban a Bassár el-Aszad államfő elleni felkelés kiindult.

2012.02.16 09:35MTI

A hadművelet célja kiszorítani a Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH), vagyis a felkelők fegyvereseit a jordániai határ mentén fekvő dél-szíriai településről.
   
A helyszíni beszámolók szerint a város több negyede gépfegyver-ropogástól, ágyúdörgéstől és robbanásoktól volt hangos. A kormánykatonák megtámadták a lázadókat, akik válaszul az ellenőrző pontokat és a biztonsági szolgálatok épületeit vették tűz alá.
   
A hadsereg támadása hajnalban kezdődött, ezt követően bontakozott ki a tűzpárbaj - mondta egy helyi jogvédő szervezet tagja. Hozzátette, hogy a város körül már két hete csapatösszevonásokat tapasztaltak.
   
Egy másik jogvédő beszámolója szerint a támadás azokra a városrészekre összpontosult, amelyeket az SZSZH tart ellenőrzése alatt.
   
A város az utóbbi időben visszaszerezte korábbi, a felkelésben játszott vezető szerepét. Kiújultak a tiltakozások, és a hadsereg dezertált tagjaiból verbuválódott Szíriai Szabad Hadsereg a város egyes területein ismét oltalmat nyújtott a megmozdulások résztvevőinek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.