Megbízható információk

A fejéhez kapott az ENSZ -"valószínűleg" embereket kínoztak Szíriában

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn úgy vélte, hogy a szíriai erők "valószínűleg" emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el a megtorló hadjárat során, és "megbízható információkra" hivatkozva úgy becsülte, hogy több mint 300 embert öltek meg a Homsz városa elleni ostrom alatt.

2012.02.14 07:55MTI

"A szíriai erők túlkapásainak jellege és mértéke arra utal, hogy 2011 márciusa óta emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el" – jelentette ki , Navi Pillay az ENSZ Közgyűlésében.

"Független, hiteles és egymást erősítő információk arra utalnak, hogy ezek a túlzó lépések egy civilek elleni nagyszabású és szisztematikus támadó hadjárat részei" – tette hozzá az emberi jogi főbiztos, aki szerint ezeket a legmagasabb szintű hatóságok megbízásából vagy a tudtával követték el.

Az emberi jogok egyértelmű és rendszeres megsértése Szíriában nemcsak folytatódott, de egyértelműen fokozódott az év eleje óta Pillay szerint. Az emberi jogi főbiztos megdöbbenését fejezte ki a Homszban elkövetett erőszakos cselekmények miatt, ahol becslése szerint több mint háromszázan haltak meg a lakónegyedek elleni tüzérségi támadás során. A város ellen tíz napja tartó ostrom kezdete óta több mint háromszáz halottat jeleztek a városból, többségük a támadás áldozata lett – közölte.

"A nemzetközi közösségnek intézkednie kell, hogy e bűnök ne maradjanak büntetlenül" – mondta a főbiztos, emlékeztetve, hogy korábban felszólította a Biztonsági Tanácsot, forduljon a hágai Nemzetközi Bírósághoz (ICJ).

Pillay megismételte: megbízható helyszíni információk híján az ENSZ nem tudja megmondani a szíriai áldozatok pontos számát, de úgy vélte, hogy a legutóbbi adatok alapján halottak száma jóval meghaladta az 5400-at, és a biztonsági erők több mint 400 gyermeket öltek meg.

"Több tízezer embert fogtak el, közöttük gyermekeket, és több mint 18 ezret továbbra is önkényesen tartanak fogva" – mondta a főbiztos. Közölte: számos értesülés van arról, hogy a fogságban nemi erőszakot követtek el, főként férfiakon és fiúkon. A fokozódó megtorlással nő a szíriai humanitárius válság és a polgárháború veszélye - mondta végezetül Navi Pillay.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.