Terroristák Washington oldalán

Az al-Kaida velünk van, elnök úr!

Nem sokkal az után, hogy bejelentették az al-Shabab beolvasztását a szervezetbe, az al-Kaida ismét hallatott magáról.

2012.02.13 14:37Konrád - ma.hu

Meglepő módon most nem nyugatellenes videóüzenetről van szó, hanem a szíriai eseményekről, amelyek kapcsán úgy tűnik, a terrorszervezet egy platformon helyezkedik el a szokásos ellenségekkel.

Furcsán érezhették magukat a washingtoni fejesek, mikor megtekintették Ayman al-Zawahri legújabb üzenetét, melyben felhívja Törökország, Libanon, Jordánia és Irak muszlimjait, hogy támogassák a szíriai felkelőket, akik Asszád elnök rezsimjét próbálják immáron egy éve megdönteni. Az al-Kaida már több mint tíz éve a legfőbb - és tegyük hozzá legkényelmesebb - mumus az amerikai politikai elitnek, érdekes lesz megfigyelni, miképpen kommunikálják majd azt, hogy most kivételesen egy oldalon állnak.

Persze bin Laden utódja azért nem tért el a szokásos retorikától. Miután azt javasolta a szíriai tüntetőknek, hogy "folytassátok a felkelést, ne fogadjatok el mást csak független, tiszteletre méltó kormányzatot," hozzátette, ne bízzanak a nyugati és arab kormányokban, akik csak egy új, a nyugat előtt hajbókoló rezsimet akarnak létrehozni.

Az Arab Liga éppen Kairóban tárgyal a szíriai krízis megoldásáról. Miután az oroszok és a kínaiak megvétózták az ENSZ BT határozatot, az új terv egy egyesült ENSZ- Arab Liga megfigyelő misszió felállítása. Szíriában lassan egy éve az erőszak az úr, noha a kormány szerint csak külföldről szponzorált terroristák ellen harcolnak.

Az al-Kaida sosem tagadta, hogy támogatja az ellenállókat Szíriában, és most egyértelművé tették, hogy céljaik kivételesen megegyeznek az ősi ellenségével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.