Nem nézik jó szemmel az indiai származású írót

Halálos fenyegetések miatt elmaradt Rushdie beszéde

Halállal fenyegették meg a szervezőket, s ezért törölték a kedden zárult dzsaipúri irodalmi fesztivál programjából a konzervatív muszlimok körében élesen bírált Salman Rushdie beszédét, amelyet az indiai származású brit író videohívás segítségével intézett volna az érdeklődőkhöz.

2012.01.24 17:53MTI

A művész kapott ugyan meghívást a rendezvényre, de végül lemondta dzsaipúri útját, miután ottani muszlimok halálosan megfenyegették, és a helyi hatóságok sem vállaltak felelősséget biztonságáért. Salman Rushdie Sátáni versek című műve miatt vörös posztó a muszlimok szemében, s az iszlámot egyes vélekedések szerint súlyosan sértő könyvet be is tiltották Indiában.      
   
Ram Pratap Szingh, a fesztiválnak helyet biztosító szálloda tulajdonosa a Rushdie-beszéd meghallgatására egybegyűltekkel pár perccel a beszéd kezdete előtt közölte: "sokaknak ellenére van ez a videohívás, többen erőszakkal fenyegetőztek".
   
William Dalrympele, a fesztivál igazgatója közleményében azt írta: "A rendőrfőnök arról tájékoztatott bennünket, hogy erőszakra és zavargásokra kell számítanunk, amennyiben nem lépünk az ügyben." Amikor híre ment annak, hogy kedden délben Rushdie beszéde lesz hallható a fesztiválon, a helyi muszlim közösségek vezetői gyülekezni kezdtek a rendezvény helyszínének főbejárata előtt és tüntetéssel fenyegetőztek.
   
Hétfőn - ügyvédek tanácsára - négy indiai író hagyta el a rendezvény helyszínét azt követően, hogy részleteket olvastak fel Rushdie vitatott művéből.
   
Az idén mintegy 70 ezer látogatót vonzó irodalmi fesztivál múlt pénteken kezdődött. A rendezvényre mintegy 260 író volt hivatalos, akik India és a világ különböző pontjaiból érkeztek az északnyugat-indiai Rádzsasztán fővárosába. A résztvevők biztonságát közel 600 rendőr szavatolta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.