A szerző fia 13. születésnapjára szánta

Tiniknek szóló könyvet írt Rushdie

A Luka and the Fire of Life című könyvét a szerző Milán fia 13. születésnapjára szánta, az ihletet pedig a számítógépes játékok jelentették.

2010.10.12 07:00MTI

Kamaszoknak szóló könyvet írt Salman Rushdie indiai származású brit író.

Mint elmondta: az élet értékéről szóló regényt Milan fia 13. születésnapjára szánta és részben számítógépes játékok ihlették. A Luka and the Fire of Life című könyv egy fiatal fiú kalandjait beszéli el, aki apja életét próbálja megmenteni - derült ki Rushdie hét végén az AP hírügynökségnek adott nyilatkozatából.

A The Random House Group gondozásában csütörtökön megjelent regényt bizonyos fokig a számítógépes játékok inspirálták, amelyekben fia rendre megveri őt - ismerte el a szerző.

"A videojátékok gyakori klasszikus keresős küldetése jól illik egy mesébe. A könyv az élet értékéről szól. A videojátékokban akár ezer élete is lehet az embernek, így én ezt a két dolgot állítottam szembe egymással" - fogalmazott az író.

A Booker-díjas írónak nem ez az első gyermekkönyve.

A korábbit nagyobbik fiának, Zafarnak írta 1989-ben, amikor Sátáni versek című műve miatt az iráni vallási vezető, Khomeini ajatollah fatvát, halálos kiközösítést hirdetett ellene, és ezért a következő egy évtizedben bujkálnia kellett.

Sok minden megváltozott, mióta a Hárun és a mesék tengere című gyerekregényt megírta.

Ahogy elmondta: az egyfajta válasz volt a kényszerű bujkálásra.

A rendőri védelemben töltött tíz év "sötét időszak" volt számára, ezért a regényt igyekezett "fénnyel megtölteni" és happy endet írt hozzá - emlékezett az író.

Nagy örömöt jelentett neki mindkét gyerekregény születése, de nem érzi magát gyerekkönyv-szerzőnek - hangsúlyozta. Jelenleg emlékiratain dolgozik, már nagyjából a munka egynegyedén van túl - mondta el a 63 éves Rushdie.

A kötetben a halálos fenyegetés árnyékában eltöltött éveket festi majd le. Egyelőre nincs további konkrét regényterve, de szívesen foglalkozna megint indiai politikai témával - tette hozzá.

A Mumbaiban született író az indiai függetlenségről, a pakisztáni hatalmi játszmákról és az iszlámról szóló könyveivel vált világhírűvé.

Az éjfél gyermekei című művét 1981-ben a brit Booker-díjjal tüntették ki, és 1993-ban, 25 év Booker-díjjal elismert alkotása közül a legjobbként ismét ennek a regénynek jutott a Booker-díj.

Rushdie elmondta, hogy színdarabot írt a regényből, amit a minap fejezett be és a filmváltozathoz is megpróbál befektetőket találni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.