Gazdag írott hagyatéka van

Ruszt-emlékkönyvsorozat Zalaegerszegen

Megjelent Ruszt József Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház alapító igazgatója emlékkönyvsorozatának első két kötete.

2010.10.04 15:45MTI

Mint azt Nánay István kritikus, drámapedagógus, az öt éve elhunyt rendező hagyatékának egyik gondozója elmondta, Ruszt Józsefnek gazdag írott hagyatéka van, ami kevés rendezőről mondható el. Számtalan írása maradt fenn; 1962-től haláláig naplót vezetett, rendezéseihez gazdag jegyzetanyagot készített, tanulmányokat írt.

Halála előtt a közeli barátait, Tucsni Andrást, a Hevesi Sándor Színház irodalmi vezetőjét, Forgács András írót és Nánay István drámapedagógust hatalmazta fel, hogy írott hagyatékát gondozzák, és ha lehet, közreadják.

A most megjelent két kötet Ruszt József munkásságának első tíz évét fogja át. Az első - Ruszt József: Napló, Rekviem című - könyvben bőséges válogatás található naplójából, amely arról tanúskodik, mi foglalkoztatta ebben az időszakban, hogyan alakult ki művészi habitusa. Ebben a kötetben található meg egyetlen drámája is, amelyet még 25 évesen írt Rekviem címmel, Gellért Endrének, a Nemzeti Színház főrendezőjének állítva emléket, aki pár évvel korábban követett el öngyilkosságot. A dráma nem Gellért Endréről szól, inkább az öngyilkosság körülményeit dolgozza fel - mutatott rá Nánay István.

A második - Ruszt József: Színészdramaturgia, A Színitanoda című - kötetben két színészpedagógiai munka olvasható.

Az elsőt 1968-69-ben adták ki, és hosszú időn keresztül Sztanyiszlavszkij írása mellett az egyetlen magyar nyelvű színészpedagógiai tanulmány volt. Ruszt József a halála előtti utolsó félévben újra szerette volna írni ezt a kötetet, de betegsége miatt csak az első fejezetet tudta befejezni.

A másik tanulmány 1990-ben készült, a Független Színpad létrehozásakor. A kétkötetes tankönyv korábban már kéziratban olvasható volt, de nyomtatott formában először jelent meg.

Nánay István beszélt arról is, hogy a sorozat következő darabjaiban a tervek szerint közreadják a rendezéseihez készített írásokat, naplórészleteket, valamint jó pár olyan levelet is, amelyet a színészeknek írt munka közben.

Ruszt József írásos hagyatékából akár 15-20 kötetet is meg lehet még jelentetni - fűzte hozzá Nánay István.

A dokumentumokat - a Hevesi Sándor Színház alapítója szándékának megfelelően - Szilasi Attila ügyelő, a zalaegerszegi társulat tagja őrzi.

A köteteket a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban és néhány könyvesboltban vásárolhatják meg az érdeklődők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.