Alkotmánybírósághoz fordulnak?

Wulff lemondását követelik a német Zöldek

Christian Wulff német államfő lemondását követelte alig burkoltan a Zöldek pártjának frakcióvezetője. A szociáldemokraták (SPD) közben arra készülnek, hogy alkotmánybírósághoz fordulnak, mert az államelnök nem mondott igazat az alsó-szászországi tartományi parlamentben.

2012.01.23 13:37MTI

"Elnök úr, szabadítson meg minket" - mondta Renate Künast a ZDF német közszolgálati tv vasárnap esti műsorában.
   
"Wulff téved, ha azt hiszi, helyreállíthatja a hitel- és médiaügyekben megromlott tekintélyét" - mondta az ellenzéki politikus. "A hivatal (tekintélye) talán helyreállítható, de az államfő hitelessége nem" - fűzte hozzá.
   
A politikus megvédte párttársát, az alsó-szászországi parlament Zöld frakciójának vezetőjét, aki nagy felzúdulást kiváltva "hazugnak" nevezte az államfőt.
   
Christian Wulff 2008-ban - még Alsó-Szászország miniszterelnökeként - 500 ezer eurós kölcsönt kapott egy baráti vállalkozótól. 2010-ben, amikor a tartományi gyűlésben ellenzéki képviselők egy másik üggyel összefüggésben a vállalkozóhoz fűződő üzleti kapcsolatai iránt érdeklődtek, Wulff azt állította, hogy nincs és nem is volt üzleti jellegű kapcsolata a vállalkozóval.
   
Az államfő tavaly decemberben telefonon perrel fenyegette a Bild című, nagy példányszámú bulvárlap főszerkesztőjét, de nem tudta megakadályozni, hogy a baráti kölcsönről szóló cikk megjelenjen.
   
Közben a dpa német hírügynökség megszólaltatott egy jogászprofesszort, aki úgy vélte, "jó esélyei" lehetnek a sikerre a tartományi alkotmánybíróságon az SPD-nek, ha a párt - mint tervezi - beadványt nyújtana be az államfő ellen a tartományi parlament félrevezetése miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.