Már az utód is megvan?

Lemondásra szólították fel Christian Wulffot

Németországban nyilvánosan lemondásra szólította fel Christian Wulff államfőt a pártja, a kereszténydemokrata CDU egy parlamenti képviselője, a háttérben pedig egy sajtójelentés szerint már az utódlásról gondolkodnak CDU-s körökben.

2012.01.12 14:07MTI

Az első nyílt felszólítás Karl-Georg Wellmann parlamenti képviselőtől érkezett. A kormánypárti képviselő egy szerda esti tévéműsorban úgy vélekedett, hogy a félmillió eurós lakáshitele és a baráti kölcsön körüli botrány kezelése miatt egyaránt széles körben bírált államfő számára még "egy borzalmas végjáték is jobb lenne, mint a vég nélküli borzalom".
   
A ZDF közszolgálati televíziónak nyilatkozva Wellmann hozzátette: nemcsak az államfői pozíció betöltőjének, hanem magának a tisztségnek is megárt mindaz, ami Wulff ügyei körül történik, már csak azért is, mert a botrány hetek óta nem kerül le a média napirendjéről. Ezért "a személyes tanácsom (Wulff számára) az volna, hogy ne tegye ki tovább magát, a családját és az államfői tisztséget ennek" - fogalmazott a Bundestag CDU-frakciójának tagja.
  
Csütörtökön a Frankfurter Allgemeine Zeitung azt írta, hogy a CDU-ban "már játszanak a gondolattal", hogy miként kellene eljárni, ha Wulff lemond. A meghatározó véleményáramlat szerint Thomas de Maiziere védelmi minisztert lenne érdemes jelölni a megüresedett posztra, mert a politikust a parlamenti ellenzék is tiszteli - írta a lap.
   
Christian Wulff nem kíván lemondani, arra számít, hogy a botrány lassan elcsitul és feledésbe merül az egész ügy. Ennek megfelelően az utóbbi napokban igyekezett úgy ellátni szövetségi elnöki feladatait, mintha mi sem történt volna, de ez láthatóan egyre kevésbé működő taktika. A csütörtök délelőtti program például a hagyományos évnyitó találkozó volt a politika és a társadalom kiemelkedő személyiségeivel, szervezeteinek képviselőivel, az élen Angela Merkel kancellárral és a teljes kormánnyal. A fogadásról szóló beszámolók pedig jórészt arról szólnak, hogy a tiltakozás jeleként lemondta a részvételt a tekintélyes Transparency International korrupcióellenes nemzetközi civil szervezet németországi tagszervezetének vezetője és a német újságíró szövetség (DJV) elnöke.
   
Az államfőt a napokban főleg a december közepén kirobbant botrány kezelése miatt bírálják. Felróják neki például azt, hogy egy tisztázó, az ügyet lezáró interjúnak szánt tévészereplésben több mint 10 millió néző előtt megígérte, hogy nyilvánosságra hozza a lakáscélú hitellel összefüggésben írásban hozzá intézett mintegy 400 újságírói kérdést válaszokkal együtt. Végül azonban csak egy alig 6 oldalas kivonatot publikált ügyvédei útján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.