Történhetett másképp is

Új fordulat a "Wulff-botrányban"

Új információk kerültek nyilvánosságra pénteken Christian Wulff német államfő vitatott lakáshitel-ügyében: az 500 ezer euró mégiscsak egy baráti vállalkozótól származhatott, nem pedig annak feleségétől, ahogy Christian Wulff.

2011.12.16 18:35MTI

A Der Spiegel című hetilap online kiadásában megjelent beszámoló szerint a pénzt ugyan egy olyan számláról utalták át, amely a vállalkozó, Egon Geerkens felesége, Edith nevén volt, ám a férjnek meghatalmazása volt a számla fölötti rendelkezéshez. Wulff pedig a hitelt egy olyan számlára utalva törlesztette, amely a Geerkens-házaspár nevén, és nem egyedül a feleség, Edith Geerkens nevén volt.
   
Az osnabrücki milliomos vállalkozó a lapnak egyebek között azt mondta: "Mindketten eléggé ismertek vagyunk a városban, és nem akartam, hogy holmi banki gyakornok lássa, milyen hatalmas összeg cserél gazdát köztem és Wulff között."
  
A Spiegel Online szerint még egy körülmény szól amellett, hogy a hitelbe adott összeg eredeti tulajdonosa Egon Geerkens volt. Amikor a 90-es évek közepén feleségül vette Edithet, a férfi már vagyonos ember volt, míg a hölgy eladóként dolgozott Egon egyik ékszerboltjában. Geerkens közlése szerint az asszony nem hozott említésre méltó vagyont a házasságba. Az esküvő után Edith felmondta a munkahelyét (tehát önálló jövedelme is megszűnt). A házastársak ráadásul nem léptek vagyonközösségre.
   
Azt, hogy vagyoni kérdésekben Egoné volt a döntés joga, egy másik ingatlanügy is megerősíti. 2008-ban Edith Geerkens csaknem egymillió dollárért házat vásárolt Floridában. (Ott töltötte Wulff a karácsonyi ünnepeket 2009 decemberében.)  A vételár kiegyenlítéséhez szükséges pénzhez azonban a feleség annak a közjegyző előtt kötött kölcsönszerződésnek köszönhetően jutott, amelyet előzőleg Egonnal kötött...
   
A Spiegel cikkére reagálva Wulff ügyvédei útján közölte: nem változtat álláspontján, amely szerint a hitel Geerkens feleségétől származott.
   
A kereszténydemokrata politikus a hitelt 2008-ban vette fel, amikor Alsó-Szászország tartomány miniszterelnöke volt, és éppen elvált első feleségétől. A pénzből családi házat vásárolt. 2010 elején a tartományi parlamentben ellenzéki képviselők azt kérdezték tőle, milyen üzleti kapcsolatok kötik a vállalkozóhoz. Wulff azt válaszolta, hogy nincs és az utóbbi tíz évben nem is volt üzleti jellegű kapcsolata vele és az érdekeltségi körébe tartozó társaságokkal.
   
A hitelről elsőként a Bild című lap írt hétfőn. A bulvárújság álláspontja szerint Wulff félrevezette a tartományi törvényhozást azzal, hogy nem beszélt a hitelről.

Az államfő csütörtökön - azaz még a mostani új fejlemény előtt - közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: sajnálja, hogy nem számolt be korábban a hitelről, mert így "téves benyomás keletkezhetett." Hozzátette: a tartományi parlamentben feltett kérdésre ugyan pontosan válaszolt, mégis jobb lett volna, ha már akkor említést tesz a vállalkozó feleségétől felvett hitelről, hiszen nincs takargatnivalója az ügyben. Wulff azt írta: a hitelszerződést és minden egyéb vonatkozó iratot letétbe helyez egy ügyvédnél, és a sajtó betekinthet azokba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.