Tagadni merik

Örmény népirtás: volt egyszer vagy sem?

Nyílt levélben fordultak a francia szenátushoz a franciaországi törökök és örmények.

2012.01.21 18:57MTI

Nyílt levélben fordultak a Franciaországban élő törökök és örmények a francia szenátushoz: a szombaton közzétett levelekben az előbbiek az kérték a szenátoroktól, hogy utasítsák el, az utóbbiak pedig, hogy támogassák az örmény népirtás tagadásának tiltásáról szóló törvénytervezetet.

A francia nemzetgyűlés törvényben tiltotta meg december 22-én annak tagadását, hogy népirtásnak minősül 1,5 millió törökországi örmény lemészárlása 1915-ben.

A franciaországi Francia-Török Társaságok Koordinációs Bizottsága, amely állítása szerint közel 500 szervezetet és több mint 600 ezer franciaországi törököt képvisel, a Libération című lapban megjelentetett levelében úgy vélte, hogy "erkölcstelen dolog politikai célra felhasználni egy történelmi tragédiát".

A franciaországi Örmény Szervezetek Koordinációs Tanácsa ugyanakkor a Le Monde-ban közzétett levelében "az örmény népirtás áldozatai emlékének tiszteletben tartására" szólított fel.

"A szöveg hatályba lépése érdekében arra buzdítjuk a köztársasági elnököt, a kormányt és a törvény elfogadását támogató főbb jobb- és baloldali pártokat, hogy a becikkelyezéshez tegyék lehetővé (a törvénytervezet) szenátus által történő ratifikálását" - áll a levélben.

A francia szenátus hétfőn szavaz a törvényről, amely megtiltja és büntetni rendeli az örmény népirtás tagadását. A szenátus illetékes bizottsága szerdán elutasította a törvénytervezetet, amely szerinte "ellentétes az alkotmánnyal". A bizottság állásfoglalása azonban semmire nem kötelezi a szenátorokat.

Szombaton törökök ezrei vonultak török nemzeti zászlókkal Párizs utcáin át a szenátus épületéhez a törvénytervezet elfogadása ellen tiltakozva.

A törvény alsóházi elfogadása ellen tiltakozva Törökország felfüggesztette a katonai és gazdasági együttműködést Franciaországgal, és átmenetileg hazarendelte párizsi nagykövetét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.