Bűnhődnek a ruandai népirtás felbujtói

Nyolcszázezer embert vére szárad a lelkükön - harminc év börtönre ítélték őket

Harminc év szabadságvesztésre ítélte a ruandai kormány két volt miniszterét, két másikat pedig felmentett pénteken az 1994-es ruandai népirtás ügyében eljáró nemzetközi ENSZ-törvényszék.

2011.09.30 14:27MTI

Az ítélet szerint Prosper Mugiraneza közigazgatási és Justin Mugenzi kereskedelmi miniszter 1994 tavaszán "nyilvánosan és közvetlenül felbujtottak népirtás elkövetésére".
   
A vádirat szerint nyilvános gyűléseken elmondott beszédeikben és rádiónyilatkozataikban a tuszi kisebbséghez tartozók kiirtására szólítottak föl. ENSZ-adatok szerint 800 ezer embert - többségükben tuszikat - mészároltak le Ruandában 1994 áprilisa és júliusa között hutu szélsőségesek.
   
Az akkori egészségügyi minisztert és külügyminisztert bizonyítékok hiányában felmentette ugyanezen vád alól a tanzániai Arushában működő nemzetközi törvényszék. Mind a négy vádlott ártatlannak vallotta magát.
   
A háromtagú bírói tanács egyik bírája különvéleményt fűzött az ítélethez: szerinte öt év letöltendő büntetést kellett volna kiszabni, figyelembe véve, hogy az eljárás rendkívüli módon elhúzódott; a volt minisztereket 12 éve tartóztatták le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.