Tuszikat gyilkoltak

Ruandai népirtás - 25 évet kapott egy volt katonatiszt

Huszonöt év szabadságvesztésre ítélt csütörtökön az 1994-es ruandai népirtás felelőseinek ügyében eljáró ENSZ-bíróság egy volt ruandai katonatisztet, aki a vád szerint mintegy félszáz ember kivégzését rendelte el.

2010.02.25 19:41MTI

A tanzániai Arushában működő Ruandai Nemzetközi Büntető Törvényszék a 60 éves Ephrem Setako alezredest népirtásban, az emberiség elleni bűncselekményekben és emberölésben találta bűnösnek. Setako a ruandai védelmi minisztérium jogi részlegének vezetője volt, a kivégzéseket 1994 áprilisában és májusában rendelte el.

A volt alezredest 2004 február 25-én Hollandiában vették őrizetbe, majd még ugyanabban az évben az ENSZ arushai elkülönítő intézményébe szállították. A vádirat szerint Setako milicistákat fegyverzett fel és képzett ki tuszik meggyilkolására Ruanda több körzetében.

Hutu nemzetiségű milicisták és katonák 1994-ben, mindössze 100 nap leforgása alatt 800 ezer embert mészároltak le a tuszi kisebbségből és a mérsékelt hutuk közül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.