Náluk egy órával később jött

Százezrek London olimpiai újévköszöntőjén

Százezrek köszöntötték Londonban és más brit nagyvárosokban - az időeltolódás miatt a kontinenstől egy órával lemaradva - az újévet, amelynek legnagyobb eseményére, a nyári londoni olimpiai játékokra a főváros nagyszabású tűzijátéka is emlékeztette az ünneplő tömeget.

2012.01.01 08:28MTI

Londonban becslések szerint 250 ezren nézték a szokatlanul enyhe, de esős időben az igen látványos tűzijátékot, amely a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben éjfelet jelző harangjátékára kezdődött.

A rendre és a biztonságra háromezer rendőr ügyelt.

A rakétákat immár hagyományos módon a parlamenttel szemközti, 135 méter magas óriáskerék, a London Eye szerkezetéről, valamint a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel.

A 11 perces látványosság egyik központi elemét az idei londoni olimpia adta: London felhős egére többször is színes olimpiai karikákat rajzoltak a tűzijáték-rakéták.

A skót fővárosban, Edinburghban 80 ezren vettek részt a híres újévköszöntő utcabálon, a Hogmanay-n.

A britek többsége valószínűleg nem sok könnyet hullat 2011 elmúltáért: tavaly több évtizede nem mért csúcsokra emelkedett a munkanélküliség, és bár a recesszió hivatalosan 2009-ben véget ért, a brit gazdaság 2011-ben is csak alig érzékelhető ütemben növekedett.

Mindazonáltal az egybehangzó elemzői előrejelzések szerint 2012 sem lesz könnyebb, sőt számos nagy citybeli elemzőcég közgazdászai újabb brit recessziót valószínűsítenek az idén.

A legnagyobb európai humánerőforrás-tanácsadó csoport, a londoni székhelyű Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) azt jósolta minapi prognózisában, hogy 2012-ben további 210 ezren veszítik el állásukat Nagy-Britanniában, és ezzel a hivatalosan nyilvántartott munkanélküliek száma az idén eléri a 2,85 milliót. Ez a gazdaságilag aktív népességre számítva 8,8 százalékos munkanélküliségi rátát jelentene.

Ilyen magas arányt legutóbb 1991-ben mértek Nagy-Britanniában; akkor a brit gazdaság recesszióban volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.