Tompos Kátya lesz a vendég

Először ad újévi koncertet a Budapest Klezmer Band

Először ad itthon újévi koncertet a világjáró zenekar, a Budapest Klezmer Band. A program vasárnap este nyolc órakor kezdődik a Budapest Kongresszusi Központban, az együttes vendége Tompos Kátya lesz.

2011.12.29 15:09MTI

"Rendhagyó koncert lesz, még sosem játszottunk január elsején, de amikor a felkérés érkezett, úgy láttam, érdemes belevágni. Nem szeretem a kifejezést, de most valóban sztárvendéggel lépünk színpadra, Tompos Kátyával - mondta el Jávori Ferenc, Fegya. - Kátya remek színésznő, emellett kitűnően énekel, és anyanyelvi színvonalon beszél oroszul."

Mint az együttes alapító-vezetője hozzátette, Tompos Kátya orosz tudására építve oroszul hangzanak el világslágerek és klezmerelégiák. Szünet nélkül kétórásra tervezik a műsort, de a közönség dönti el, hogy végül is mikor fejezik be a koncertet, a hangulattól és a ráadásszámoktól függően.

Jávori Fegya megjegyezte, a Budapesti Operettszínházban továbbra is nagy siker a Menyasszonytánc című klezmeroperett, többször játszották decemberben, és 2012-ben is látható lesz. Megjelent és népszerű a Pannon dalok című CD is, amelyen Rost Andrea egyebek között klezmerdalokat is énekel a zenekar kíséretével.

2011-ben több sikeres turnén jártak, maradandó élményekben volt részük Montenegróban, a Prodgoricai Fesztiválon, azután Finnországban és Izraelben.

Az 1990 óta működő Budapest Klezmer Band tradicionális zsidó zenét és átiratokat játszik, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Kelet-Közép-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt, a liturgikus környezetből kilépve sokoldalúságáról tett tanúbizonyságot. Felléptek a Madách Színház - Kerényi Imre által rendezett - Hegedűs a háztetőn című musicaljében, a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, Purim, avagy a sorsvetés című produkciójában szintén élőben adják elő Jávori Ferenc szerzeményét.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, Rolla János felkérte a Budapest Klezmer Band alapítóját, hogy egy olyan művet komponáljon, amelyben a két együttes együtt játszhat. Ez a Klezmer Szvit, amelyet 1999-ben mutattak be, és azóta eljátszottak több európai hangversenyteremben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.