Súlyosan megrongálódott a bálnavédők hajója

A tenger a bálnavadászokkal van?

Súlyosan megrongálódott a Sea Shepherd nevű környezetvédelmi szervezet japán bálnavadászokat üldöző hajóinak egyike, a Brigitte Bardot csütörtökön az antarktiszi vizeken.

2011.12.29 11:28MTI

A baleset komoly csapás a bálnavédőkre, mivel egy másik hajójukat a sérült bárka mentésére kellett küldeni, így már csak egy hajójuk üldözheti a bálnavadászokat.
   
Egy hatalmas hullám eltörte a hajótestet, miközben a trimarán a japán bálnavadászflotta hagyományos éves antarktiszi vadászatát próbálta megakadályozni. A Brigitte Bardot éppen a Nisshin Maru japán bálnavadászhajót üldözte, amikor egy 6 méteres hullám a hajótestet érte.
   
A hajó tízfős legénységéből senki nem sérült meg, és nem áll fenn annak veszélye, hogy a hajó elsüllyedne a jeges vízben - közölte Paul Watson, a Sea Shepherd alapítója telefonon saját hajója, az ausztrál krokodilvadászról elnevezett Steve Irwin fedélzetéről az AP hírügynökséggel.
    
A trimarán idén tavasz óta viseli Brigitte Bardot nevét. A harcos állatvédőként ismert filmcsillag alapítványa és a Sea Shepherd közösen vásárolta meg a hajót, amelynek első küldetése június elején kezdődött. A Brigitte Bardot hossza 35 méter, legnagyobb sebessége óránként 44 kilométer.
   
A felderítőhajót a nagyobb, 60 méteres Steve Irwin 12 órányi távolságból követte. Amikor utóbbi odaér a balesetet szenvedett hajóhoz, elkíséri azt a 2400 kilométerre lévő ausztráliai Fremantle kikötőjébe, ahol megkezdik javítását. A helyreállító munkákat követően a Brigitte Bardot azonnal visszatér az antarktiszi vizekre, hogy folytassa a bálnavadászok üldözését. Eközben a csoport harmadik hajója, a Bob Barker egyedül folytatja a bálnavadászokat megzavaró akciót.
   
A japán bálnavadász flotta évente akár ezer állatot is elpusztít az 1986-os nemzetközi bálnavadászati moratórium egyik kiskapuját kihasználva. Japán ugyanis állítása szerint kutatási és nem kereskedelmi célból űzi a vadászatot. Csak a tanulmányokhoz fel nem használt bálnahúst értékesítik üzletekben és éttermekben, sokak szerint ez a bálnavadászat valódi oka. A vadászati szezon évente december és február között tart, amelyet azonban már évek óta megzavar az antarktiszi vizeken a Sea Shepherd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.