Hol vagy, Ahab?

Megnézte a Nagy-korallzátonyt - fehér bálna a partoknál!

Nemrég született fehér bálnát figyeltek meg Ausztráliánál, a Nagy-korallzátonynál.

2011.09.29 17:09MTI

A ritka példányról fotók is készültek, ezek alapján tudták megmondani szakértők, hogy a bálna mindössze pár hetes lehet - közölte a Nagy-korallzátony tengeri rezervátum képviselője, Mark Reading.

A kutató szerint az albínó bálnaborjú szülei lehetnek sötét bőrűek is, de az biztos, hogy hordozzák az albínó színt okozó géneket. Első pillantásra nem lehet felderíteni a kölyök származását, annyit tudni, hogy az állatot két kifejlett példány kíséri.

Elképzelhető, hogy rokonság fűzi a híres fehér bálnához, Migaloohoz.

"Genetikai mintát kell szereznünk a borjútól, ezt elemezve derül majd ki, hogy kapcsolatban áll-e Migalooval" - idézte az ABC ausztrál rádió Readinget. Migaloo neve a Nagy-korallzátony vidékén élő őslakosok nyelvén azt jelenti, "fehér személy".

A fehér bálna nyaranta a hidegebb antarktiszi vizek felé veszi az irányt, de télen visszatér Ausztrália melegebb vizeibe - figyelték meg szakemberek, akik korábban úgy vélték, Migaloo albínó. Valójában azonban egy hypopigmentált fajhoz tartozik - fedték fel újabb kutatások. Az állatot legutóbb múlt hónapban látták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.