Megszabadult az ország az as-Shabaab milíciától

Szomáliába utazott az ENSZ-főtitkár

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken a szomáliai fővárosba látogatott; a világszervezet első embere utoljára csaknem két évtizede járt Mogadishuban.

2011.12.09 18:59MTI

Ban Ki Mun látogatása azért vált lehetővé, mert az Afrikai Unió Szomáliában állomásozó erői augusztusban a főváros elhagyására kényszerítették a Szomália területének jelentős részét ellenőrző kormányellenes as-Shabaab milíciát.
   
Az ENSZ-főtitkár bejelentette, hogy az ENSZ szomáliai politikai irodája januárban Kenyából átköltözik Mogadishuba. Üdvözölte Kenyának azt a döntését, hogy katonákat küld az Afrikai Unió szomáliai, jelenleg zömében ugandai és burundi egységekből álló erejébe.
   
Ban Ki Mun látogatását a zavaros szomáliai helyzet miatt titokban készítették elő, s csak az utolsó pillanatban hozták nyilvánosságra. Mogadishuban húsz éven keresztül, 1991 óta káosz uralkodott, a városban a kormány, a lázadó as-Shabaab milícia és az Afrikai Unió katonái harcoltak még a nyáron is. Az ENSZ-főtitkár látogatása megfigyelők szerint azt jelzi, hogy a világszervezet lehetségesnek tartja a szomáliai helyzet javulását.
   
Ban Ki Mun mogadishui sajtóértekezletén a szomáliai nép jövőbeni új lehetőségeiről beszélt, arról, hogy elképzelhető a helyzet stabilabbá válása. Mint mondta, arra biztatta a szomáliai vezetőket, hogy ragadják meg a kínálkozó alkalmat.
   
Mogadishuból az ENSZ-főtitkár a kelet-kenyai Dadaabba utazott tovább, ahol a világ legnagyobb, csaknem félmilliós, zömében szomáliai menekültet befogadó menekülttábora van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.