A dán aknamentesítő csapatnak dolgoztak

Elraboltak két külföldi segélymunkást Szomáliában

Fegyveresek elraboltak egy amerikai és egy dán humanitárius dolgozót Szomália északi részén - tájékoztatott kedden egy nairobi tisztségviselő.

2011.10.25 21:46MTI

A két segélymunkás a dán aknamentesítő csoportnak (DDG, Danish Demining Group) dolgozott. Az emberrablás tényét egy másik tisztségviselő is megerősítette, de az áldozatok nemzetiségéről nem tudott nyilatkozni.

AZ AP hírügynökség jelentése szerint a DDG egyik szomáliai dolgozóját is elrabolták.

Galkayo polgármestere elmondta, hogy a szóban forgó 60 éves dán férfi és a 32 éves amerikai kolléganője épp a város déli részén található repülőtérre tartott, amikor megtámadták őket. Galkayo két részre osztott település: az északi zóna Puntland félautonóm régió közigazgatásához tartozik, míg a déli rész a Galmudug nevű klán ellenőrzése alatt áll. Az incidens az utóbbi területen történt. A DDG a térség aknamentesítésében segít, illetve a helyi közösségeket tájékoztatja az aknák és különböző robbanószerek jelentette veszélyekről.

A két segélymunkás pontos feladatköréről nincs információ.

Néhány héttel ezelőtt gyaníthatóan szintén szomáliai fegyveresek az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezet két munkatársát rabolták el egy kenyai menekülttáborból, s korábban a kenyai partvidékről is elhurcoltak két európait.

Nairobi, válaszul az emberrablásokra, 1600 katonát küldött Dél-Szomáliába az al-Shabaab milícia ellen, az azonban nem bizonyosodott be, hogy valóban ennek a szélsőséges szervezetnek a tagjai állnak a történtek mögött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.