Rendet akar teremteni Szomáliában

Kenya nem megszáll, csak beszáll

Az Egyenlítő mentén fekvő ország csak a szükséges és elégséges időt akarja eltölteni Szomáliában. Csak még azt nem tudni, meddig tart az országból turistákat és a segélyszervezetek munkatársait elraboló al-Kaidához kötődő felkelők kiűzése.

2011.10.27 18:10Konrád - ma.hu
Szép ország, megérné...

A múlt héten Szomáliába bevonult kenyai erők azonnal elhagyják az országot, ha eltávolították az al-Kaidához kötődő felkelők által jelentett fenyegetést - mondta a kormány szóvivője, Alfred Mutua.

„A terv az, hogy megsemmisítsük az al-Shabaab hálózatát a lehető legrövidebb időn belül” - mondta Mutua a riportereknek Nairobiban. „Kenyának nem áll szándékában akár csak egy órával tovább Szomáliában tartózkodni, mint amennyi ideig szükséges.”

Szomália kormánya kijelentette, tiszteletben kell tartani területi integritását és függetlenségét a hadműveletek során, melyek célja az - Kenya szerint az országból turistákat és a segélyszervezetek munkatársait elraboló - al-Shabaab elleni harc. “Szerintünk sok minden elveszett a fordítás során,” mondta Mutu. “Amit az elnök úr mondani akart az, hogy nem bánja, ha a kenyai csapatok a saját embereivel vállvetve harcolnak.

Az al-Shabaab immáron négy éve áll harcban az ENSZ által támogatott szomáliai kormánnyal és az ország középső illetve déli területeinek nagy részét uralma alatt tartja. A csoport tagadja az emberrablás vádját és bosszút esküdött az általuk „inváziós erőnek” nevezett kenyai katonák ellen.

Annak ellenére, hogy egyes források arról számoltak be, hogy az al-Shabaab vezetői tárgyalni szeretnének a kenyai kormánnyal, Mutua kijelentette: a kelet-afrikai ország nem fog terroristákkal értekezni. „Egy terrorszervezettel állunk harcban” - mondta. Az afrikai országok „a beavatkozás mellett döntöttek, hogy gyökerestül kiirtsák ezt a terrorszervezetet és békét teremtsenek a régióban.”

Szomáliában 20 éve tart már polgárháború és a Barré rezsim megdöntése óta nem sikerült egy épkézláb, rendesen funkcionáló kormányzatot létrehozni. A nemzetközi erők béketermési kísérletei rendre kudarcot vallottak, Kenya nem kis fába vágta a fejszéjét mikor az al-Shabaab kiűzését tűzte ki célul maga elé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.