Barak: "jelenleg" kizárt a támadás

Egyelőre nem lövi szét Izrael az iráni atomlétesítményeket

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter szerint "jelenleg" kizárt egy támadás az iráni nukleáris létesítmények ellen.

2011.12.01 10:21MTI

"Jelenleg nem szándékozunk lépni. Nem kell háborúba bocsátkozni, ha nincs rá szükség" - mondta a miniszter csütörtökön az izraeli közszolgálati rádióban. "Nem változott az álláspontunk három pontban: egy nukleáris (fegyverrel rendelkező) Irán elfogadhatatlan, eltökéltek vagyunk ennek megakadályozásában, és minden döntési lehetőség fennáll" - tette hozzá.
   
Barak megismételte, hogy "a háború nem piknik, de ha Izrael cselekvésre kényszerül, akkor nem lesz 50 ezer, 5 ezer, még 500 halott sem, amennyiben az emberek otthon maradnak". Utalt arra, hogy az 1991-es öbölháború idején Izraelre kilőtt mintegy negyven iraki rakéta csak egy ember halálát okozta.
   
Arra a kérdésre, hogy vannak-e nézeteltérések az Egyesült Államokkal az Iránnal szembeni taktikát illetően, a védelmi miniszter így válaszolt: "Tudni kell, hogy Izrael szuverén ország. Csak a kormány, a hadsereg és a biztonsági szolgálatok felelősek biztonságunkért és Izrael létéért."
   
Barak örömét fejezte ki az iráni nukleáris és katonai létesítményekben történt incidensek és robbanások miatt. "Minden, ami hátráltatja az iráni atomprogramot, jöjjön az égből, vagy történjék más eszközökkel, örvendetes" - mondta, de arra nem válaszolt, hogy az izraeli titkosszolgálatoknak volt-e szerepük ezekben az "incidensekben".
   
Ugyancsak üdvözölte a brit reagálást a London és Teherán közötti új válságra. Az Egyesült Királyság bezárta teheráni nagykövetségét, és felszólított Irán londoni nagykövetségének bezárására is, miután az iráni fővárosban kedden radikális tüntetők feldúlták az ottani brit képviseletet. "A britek helyesen cselekedtek, és reméljük, hogy más európai országok is így fognak tenni" - jelentette ki Barak.
   
Szerdán Norvégia is bezárta teheráni képviseletét a brit nagykövetségen történtek után. A norvég külügyi szóvivő mindamellett közölte, hogy a képviselet diplomatái még Teheránban tartózkodnak, és evakuálási döntés még nem született, egyelőre mérlegelik a helyzetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.