Beengedik a megfigyelőket az országba

Meglesi az Európa Tanács az orosz parlamenti választásokat

Az orosz központi választási bizottság mégis akkreditálta a vasárnapi parlamenti választásokra az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésénék teljes megfigyelői küldöttségét, bár két hete még inkább feljelentette őket.

2011.11.29 11:05MTI

A Kommerszant értesülései szerint a kedden Moszkvába érkező küldöttséget a holland Tiny Kox vezeti, és tagjai között ott lesz Marietta de Pourbaix-Lundin, svéd képviselő is - ők ketten november elején egy kisebb delegáció keretében már vizsgálták a helyszínen az orosz választások előkészületeit.
   
November 12-i moszkvai sajtótájékoztatójukon kifejtett kritikájuk miatt azonban a központi választási bizottság elnöke panaszt tett a főügyészségen, arra hivatkozva, hogy beavatkoztak a választási kampánya.
   
Emiatt az a lehetőség is felmerült, hogy a szervezet megfigyelőit nem engedik be Oroszországba a választásokra.
   
A választási bizottság a legfrissebb adatok szerint már 646 külföldi megfigyelőt akkreditált. Többségüket azonban a szovjet utódállamokat tömörítő Független Államok Közösségének (FÁK) és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviseletében érkező megfigyelők adják.
   
A jelenleg 45 tagot számláló, a védelmi ügyek kivételével az európai együttműködés minden jelentős kérdésével foglalkozó Európa Tanács fő célkitűzései a pluralista demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok védelme, valamint az európai kulturális identitás kialakulásának támogatása és fejlesztése, különböző társadalmi problémák kezelése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.