Már adócsalással is vádolják a beteg exkormányfőt

Teljesen kicsinálják Julija Timosenkót?

Adócsalással, sikkasztással és külföldi jövedelmek eltitkolásával vádolta meg pénteken az ukrán adóhivatal Julija Timosenko volt kormányfőt, akit nemrég hétévi börtönbüntetésre ítéltek hivatali hatalommal való visszaélésért.

2011.11.11 13:54MTI

Ez utóbbi, az orosz-ukrán gázmegállapodással összefüggő ügyben a volt miniszterelnök tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, és politikai indíttatásúnak nevezte az ellene felhozott vádakat. Azt állította, hogy miniszterelnöki tevékenységéhez kötött vádak nem egyebek, mint megtorlás a jelenlegi államfő, Viktor Janukovics részéről, aki csupán kis előnnyel győzött ellene a 2009-es elnökválasztáson.
   
Timosenko mostani újabb megvádolása azzal függ össze, hogy az 1990-as években az Egyesített Ukrán Energiarendszer elnevezésű, gázkereskedelemmel foglalkozó cég vezetője volt.
   
Az ellenzéki politikus exkormányfő ellen több más ügyben is folyik nyomozás. A "gázügyön" kívül az egyik ügyben a kiotói kvótákból származó bevételek nem rendeltetésszerű felhasználásával és kormánygaranciával vásárolt mentőautók politikai kampánycélra való felhasználásával is vádolják.
   
Az újabb vádak azt mutatják, hogy az 50 éves Timosenko aligha szabadul egyhamar, pedig a Nyugat a volt miniszterelnök szabadon engedésére szólított fel. Feszült a kapcsolat az EU és Kijev között is. Az unió ugyanis arra figyelmeztetett, hogy ha Timosenko börtönben marad, Brüsszel nem írja alá Ukrajnával a társulási megállapodást.
   
Továbbra is van lehetőség arra, hogy egy fellebbviteli bíróság megváltoztatja az ítéletet vagy a parlament megszünteti a Timosenko büntethetőségét. A bíróság december 13-án kezdi meg a gázügy felülvizsgálatát.
   
Ennek ellenére az ukrán államügyészek kijelentették, hogy újabb vádakat emelhetnek Timosenko ellen, illetve tanulmányozzák szerepét egy bérgyilkosságban, amelyben megöltek egy parlamenti képviselőt.
   
Ez utóbbit az ellenzéki vezető pártja cáfolta.
   
Timosenko hívei egyben azzal álltak elő, hogy az augusztus eleje óta börtönben lévő politikus egészsége folyamatosan romlik és most már járni sem tud.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.