Túl minden határon

Timosenko fizette a képviselő gyilkosát?

Az ukrán ügyészek egy parlamenti képviselő meggyilkolása ügyében is nyomoznak Julija Timosenko volt kormányfő ellen, akit nemrég hét évi börtönbüntetésre ítéltek hivatali hatalommal való visszaélésért.

2011.10.30 09:17MTI

Natalja Liszova, Timosenko szóvivője abszurdnak nevezte a vádat. "A kormány túlment minden határon abban a törekvésében, hogy megszabaduljon politikai ellenfeleitől" - jelentette ki.
   
Jevhen Scserban parlamenti képviselőről van szó, akivel egy bérgyilkos végzett 1996-ban egy repülőtéren.
   
Renat Kuzmin főügyészhelyettes elmondta: bizonyítékuk van arra nézve, hogy Timosenko bűnrészes a gyilkosságban, Pavlo Lazarenkóval együtt, aki akkor kormányfő volt, és jelenleg börtönbüntetését tölti az Egyesült államokban csalásért és pénzmosásért.
   
"Birtokunkban van egy tanúvallomás leirata. A vallomástevőt tanúként hallgatták ki az Egyesült Államokban Lazarenko ügyében. Közvetve azt állította, hogy Scserban gyilkosát Lazarenko és Timosenko számlájáról fizették ki" - mondta a főügyészhelyettes.
   
Timosenko abban a perben, amelyben elítélték hivatali visszaélésért az orosz-ukrán gázszállítási szerződések 2009-es megkötésével kapcsolatban, végig tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. Politikai vetélytársát, Viktor Janukovics elnököt vádolta azzal, hogy így akarja őt eltávolítani a politikai színtérről a jövő évi választások előtt.
   
A "gázügyön" kívül a tavaly februári elnökválasztáson a volt kormányfő ellen több más ügyben is folyik nyomozás. Az egyik ügyben a kiotói kvótákból származó bevételek nem rendeltetésszerű felhasználásával és kormánygaranciával vásárolt mentőautók politikai kampánycélra való felhasználásával vádolják. Egy másik eljárás azzal a váddal indult ellene, hogy Lazarenkóval összejátszva 15 évvel ezelőtt az ukrán költségvetésre terhelte az EESZU magáncégnek az orosz védelmi minisztériummal szemben fennálló 400 millió dollár értékű adósságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.