Újabb bűnügyek kapcsán hallgatták ki

Rájár a rúd Timosenkora

Újabb bűnügyek kapcsán hallgatták ki vádlottként Julija Timosenko volt ukrán kormányfőt, akit október 11-én már hétévi szabadságvesztésre ítéltek első fokon hatalommal való visszaélés címén.

2011.10.19 13:00MTI

Viktor Psonka főügyész szerdán újságírókkal közölte, hogy Timosenkót - ügyvédje jelenlétében - egyrészt azzal a váddal kapcsolatban hallgatták ki, hogy kormányfőként utasítást adott a kiotói széndioxid-kibocsátási kvóták eladásából származó összeg egy részének nem rendeltetésszerű felhasználására.

Kérdéseket tettek fel neki egy mentőautó-vásárlási ügylet kapcsán is.

Psonka bejelentette, hogy a bizonyítási eljárás mindkét ügyben lezárult. A múlt héten Timosenko ellen újabb, immár a negyedik bűnvádi eljárás indult közpénz elsikkasztásának kísérlete címén.

A vád szerint a 90-es években az Ukrán Egyesített Energiarendszerek (EESZU) elnökeként - Pavlo Lazarenko akkori kormányfővel összejátszva - az ukrán költségvetésre terhelte az EESZU-nak az orosz védelmi minisztériummal szemben fennálló 405 millió dolláros fizetési kötelezettségét.

Az október 11-én kihirdetett ítélet szerint Timosenko 2009-ben felhatalmazás nélkül kötötte meg az ügyészség szerint Ukrajna számára előnytelen orosz-ukrán gázszállítási szerződéseket, másfél milliárd hrivnya (közel 200 millió dollár) kárt okozva az államnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.