Janukovics visszautasítja a nyomásgyakorlást

Timosenko-per: hiába a nyugat pressziója

Viktor Janukovics ukrán államfő visszautasította a nyugati országok nyomásgyakorlását Julija Timosenko volt kormányfővel kapcsolatban, akit hétévi börtönbüntetésre ítélték Kijevben hivatali hatalommal való visszaélés vádjával.

2011.10.18 09:08MTI

Az elnök több külföldi médiumnak nyilatkozott hétfő este. Nyugati országoknak és Oroszországnak arról a kezdeményezéséről, hogy Timosenkót részesítsék kegyelemben, az államfő azt mondta: nincs hatalma beavatkozni az igazságügy döntésébe, és hangsúlyozta annak "függetlenségét".
   
A The New York Times ezt emelte ki Janukovicstól: "Ukrajna független ország. Megvitattuk a kérdést, de nincs jogom beavatkozni az igazságügyi rendszerbe. Az igazságügy független és önállóan határoz."
   
Az illetékes bíróság október 11-én ítélte hétévi börtönre Timosenkót. A június 24-én kezdődött perben a volt kormányfőt azzal vádolták, hogy 2009-ben a kormány jóváhagyása nélkül, a Naftohaz ukrán állami kőolaj- és gázipari vállalatnak 1,5 milliárd hrivnya (188 millió dollár) kárt okozva írta alá Oroszországgal a gázszállítási szerződéseket. A bíróság az ellenzéki vezetőt a börtönbüntetésen kívül 189 millió dollárnak megfelelő kártérítés megfizetésére is büntette, valamint három évre eltiltotta vezető tisztségek betöltésétől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.