Lemondták a brüsszeli találkozókat

Timosenko-per - Az EU nem szól az ukrán elnökhöz

Az Európai Bizottság bejelentette: a Timosenko-perben született ítélet elleni tiltakozás jegyében lemondta az Európai Unió a Viktor Janukovics ukrán elnökkel csütörtökre Brüsszelbe tervezett találkozókat.

2011.10.18 12:26MTI

A találkozókat "későbbi alkalomra halasztották, amikor a feltételek alkalmasabbak lesznek haladás elérésére a kétoldalú viszonyban" - fogalmazott Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a szóvivője. Mint hozzátette, az EU részéről a Janukovics-látogatás lemondása azt célozta, hogy nyomatékosítsák Ukrajnának: "előre kell lépnie a jogállamiság biztosítása és az igazságszolgáltatás függetlensége terén".
   
Az ukrán államfő Herman Van Rompuyjel, az uniós országok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács elnökével, valamint José Manuel Barrosóval, a legfőbb uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény, az Európai Bizottság elnökével folytatott volna megbeszélést.
   
Az EU részéről azonban éles bírálatot váltott ki, hogy Kijevben egy héttel ezelőtt - első fokon - hét év börtönbüntetésre ítélték Julija Timosenko volt ukrán kormányfőt. Brüsszel szerint az ítélet mögött politikai motiváció mutatható ki.
   
Az Európai Bizottság egy másik szóvivője kiemelte, hogy a Janukovics-látogatást nem törölték, hanem csak elhalasztották.
   
Timosenkót arra hivatkozva ítélték el, hogy 2009-ben kormányfőként - hivatali visszaélést elkövetve - olyan gázmegállapodást kötött Moszkvával, ami kárt okozott Ukrajnának. Az ítélet azonban nem jogerős, az ellen fellebbezésnek van helye.

Az első fokú verdikt nyilvánosságra hozatala után mind az EU, mind a NATO utalt arra az elvárásra, hogy a jogorvoslati szakaszban végre tartsák be a tisztességes eljárás szabályait. Az EU-országok külügyminiszterei kifejezetten követelték, hogy Timosenkót a fellebbezési eljárás elhúzódására hivatkozva se fosszák meg a jövőre esedékes parlamenti választásokon való indulás lehetőségétől. Az unióban egyértelműen úgy látják ugyanis: ha ezt a kijevi hatóságok megteszik, akkor az "füstölgő pisztoly" lesz a kezükben - annak bizonyítéka, hogy a per és az ítélet célja valójában Timosenko eltávolítása a politikai életből.
   
Az EU és Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásról folytat egymással tárgyalásokat, de uniós részről világossá tették, hogy ha Ukrajnában a Timosenko-ügyben nem érvényesülnének a jogállamiság követelményei, akkor azt "megsínylenék" a kétoldalú kapcsolatok, magyarán: Kijev keresztet vethetne a szabadkereskedelemre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.