Alap

A hinduk gyűlöletére oktatnak a pakisztáni tanárok

Mélyen gyökereznek a pakisztáni társadalomban a szélsőséges iszlám nézetek.

2011.11.09 12:15MTI

A hindukkal és más vallási kisebbségekkel szembeni előítéletet és intoleranciát táplálják a pakisztáni iskolákban használt tankönyvek, a legtöbb oktató véleménye pedig az, hogy aki nem muszlim, az az "iszlám ellenségének" tekintendő - állapítja meg szerdán közzétett jelentésében egy amerikai kormánybizottság.

A vallásszabadságot vizsgáló testület a dokumentumban arra mutat rá, milyen mélyen gyökereznek a pakisztáni társadalomban a szélsőséges iszlám nézetek.

"A diszkrimináció tanítása növeli a vallási szélsőségesség további erősödésének valószínűségét Pakisztánban, illetve gyöngíti a vallásszabadságot, a nemzeti és regionális stabilitást és a globális biztonságot" - jelentette ki Leonard Leo, a bizottság vezetője.

A tanulmány készítői Pakisztán négy tartományában több mint száz, különböző évfolyamok számára készült tankönyvet vizsgáltak meg, ezenkívül 37 általános iskolában összesen 277 diákkal és tanárral készítettek interjút, továbbá 19 medreszébe (a Korán tanítására specializálódott iskolába) látogattak el, ahol 226 tanuló és oktató véleményét hallgatták meg.

A megkérdezettek meglehetősen negatív képet festettek a kisebbségekről, különös tekintettel a hindukra, akik a 180 milliós lakosság egy százalékát teszik ki.

"A hinduizmus követőit általában szélsőségeseknek és az iszlám örök ellenségeinek bélyegezték, akiknek a kultúrája és társadalma az igazságtalanságra és a kegyetlenségre épül, míg az iszlám a béke és a testvériség üzenetét közvetíti, vagyis olyan nézeteket, amelyek egy hindu számára idegenek" - olvasható a tanulmányban.

A szerzők úgy vélik, az iskolákban használt könyvek azt az érzést sugallják, mintha "Pakisztán iszlám identitását állandó veszély fenyegetné".

"Az iszlámellenes erők állandóan az iszlám világuralom megszüntetéséért küzdenek. (...) Ez veszélyt jelenthet az iszlám létére. Pakisztán és az iszlám védelmére ma nagyon nagy szükség van" - olvasható egy negyedik osztályosok számára készült könyvben.

A pakisztániak 2 százalékát alkotó keresztényekről valamelyest kedvezőbben nyilatkoztak. Az iszlám országban még szikheket és buddhistákat találni a vallási kisebbségek között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.