Forradalmárok, ororszlánok

Líbiában iszlám uralmat, Algériában népfelkelést szeretne az al-Kaida vezére

Iszlám állam megalapítására sürgette a Moammer Kadhafi uralmát megdöntő líbiai erőket az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezére, az algériaiakat pedig arra, lázadjanak föl országuk vezetői ellen.

2011.10.12 14:38MTI

A líbiai forradalmároknak meg kell óvniuk az elért eredményeket a nyugati összeesküvésektől - mondta Ajman az-Zavahri, a május elején Pakisztánban megölt Oszama bin Laden utóda az interneten szerdán megjelent legújabb, 13 perces videoüzenetében.

Az algériaiakat arra buzdította, hogy kövessék Tunézia és Líbia példáját, s lázadjanak föl "a zsarnok" Abdel-Azíz Buteflika elnök uralma ellen.

"A muszlim nemzet szerte a világon azt várja tőletek, hogy példát mutattok a szent háborúra, szembeszállva a korrupt diktátorokkal" - mondta, "Algéria oroszlánjaihoz" intézve szavait. Zavahri a videóban méltatta az augusztusban Dél-Izraelben elkövetett merényletet, amelyben Egyiptomból beszivárgó fegyveresek nyolc embert megöltek Eilat vörös-tengeri üdülőhely közelében. Az egyiptomi iszlamista vezető egyszersmind élesen bírálta az Egyiptomot irányító katonai tanácsot, mondván, hogy a testület "nem mozdult, amikor Kadhafi erői lecsaptak embereinkre Líbiában, és nem mozdult akkor sem, amikor Izrael bombázta Gázát".

Megfigyelők szerint az "arab tavasz" eseményei még inkább partvonalra szorították az al-Kaidát. Miközben a radikális iszlamista hálózat egy évtizeden át próbált felkelést szítani az arab világ népszerűtlen vezetői ellen erőszakos cselekményekkel, majdnem teljesen békés tömegmegmozdulások vetettek véget a több évtizedes diktatúrának Tunéziában és Egyiptomban, s hasonló mozgalom indult Jemenben és Szíriában.

Marokkóban az alkotmány módosításával próbálták elejét venni a kiterjedtebb tiltakozó megmozdulásoknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.