Fölényes győzelem - óriási kudarc?

Se pia, se Persepolis - legyalulja az iszlám a zsenge tunéziai demokráciát?

A fiatal tunéziai demokrácia már az első szabad választások után nagy erőpróba előtt áll. Az iszlamista en-Nahda (Újjászületés) párt kirajzolódó fölényes győzelme megosztja az arab ország lakosságát, holott a társadalmi konszenzus a legfontosabb feltétele annak, hogy a forradalom nyomán szebb jövő virradjon Tunéziára.

2011.10.26 11:48MTI

A heves vitát elsősorban hitkérdések uralják. Az egyik vita arról folyik, vajon válasszák-e szigorúan szét az államot és a vallást. A másik polémia középpontjában a győztes párt, illetve az áll, meg lehet-e bízni az en-Nahdában. Számos nyugatias felfogású tunéziai nemmel válaszol erre a kérdésre. Fő érvük az, hogy az iszlamisták veszélyt jelentenek a polgár- és szabadságjogokra Tunéziában. Az ő szemükben az en-Nahda vezére nem más, mint báránybőrbe bújt farkas.

A 27 nagy választókörzet közül ötnek az eredményei kerültek nyilvánosságra kedd estig. Eszerint az alkotmányozó nemzetgyűlés ott megszerezhető 39 helyéből 15 az en-Nahda mozgalomnak jut. Legszorosabb vetélytársa, a nemzeti baloldali CPR hat mandátumot szerzett, a többi kisebb párt pedig még jobban le van maradva.

Az öt körzetből a legdélebbiben, a főként berberek lakta régióban például az en-Nahda 24.592 szavazatot kapott, míg az összes többi induló együttesen is csak 5 ezernél valamivel többet.

Meglepő módon az iszlamisták "taroltak" a külföldön élő tunéziaiak körében is. Az ő voksaikkal megválasztandó 18 nemzetgyűlési képviselő közül kilencet delegálhat az en-Nahda, négyet a CPR, hármat a szocialista Ettakatol, kettőt pedig egyéb kis pártok. Megfigyelők számára a több héten át tartó választási hadjárat után is homályos az iszlamista párt viszonya több belpolitikai és társadalmi kérdéshez.

A kampány során az en-NaTörökországot hda igyekezett modern párt képét festeni magáról, amelynek példaképe a kilenc éve kormányzó, iszlamista gyökerű Igazság és Haladás Pártja (AKP). A szónokok az európai kereszténydemokrata pártok iszlamista megfelelőjeként festették le az en-Nahdát. Liberális tunéziaiak ennek dacára attól félnek, hogy a párt hatalomra kerülése nyomán drámai módon megváltozna az élet Tunéziában.

A kis észak-afrikai országban eddig magától értetődő volt férfiak és nők egyenjogúsága, a külföldi tőkét vonzó kedvező beruházási környezet, valamint a vallási szélsőséges erők elnyomása.

Európai szemmel nézve Tunézia egyfajta "arab mintaországnak" számított, ahová százezrével áramlottak az európai turisták. Az alkotmányozó nemzetgyűlési választások óta viszont erősödik az aggodalom, hogy az országról kialakult kedvező kép csorbát szenvedhet. Az en-Nahda választási programját futólag átlapozó érdeklődő első ránézésre nem talál aggályos fejezeteket.

A szöveg nyomatékosan hangsúlyozza, hogy párt tiszteletben fogja tartani a nők jogát a munkavállaláshoz és ruházatuk szabad megválasztásához. Sok szó esik a programban az egyenlőségről, az egyéni szabadságjogokról és a munkanélküliség elleni harcról.

"Önök döntik el, hogy hisznek-e Istenben. Alkoholt is fogyaszthatnak, szabadon élhetik a saját életüket" - jelentette ki a liberális tunéziaiaknak címezve szavait Rasid Gannúsi pártelnök nem sokkal a voksolás előtt.

Az en-Nahda ellenlábasai számára mindez csak "púder". Felhívják a figyelmet a pártprogramban található finom utalásokra. Például arra a szövegrészre, amely leszögezi, hogy fel kell számolni a kései házasságkötésekből és a sok válásból fakadó "visszásságokat". "Hogyan képzelhető ez el a nők jogainak csorbítása nélkül?" - kérdezik szkeptikus tunéziaiak.

Felzúdulást keltett az a szervezett tiltakozáshullám is, amely a Perszepolisz című - az iszlamisták által istenkáromlónak bélyegzett - rajzfilm televíziós sugárzását kísérte. Gannúsi ennek kapcsán leszögezte: senkinek sincs joga a többség hitét megsérteni - ezzel pedig megfigyelők szerint a média cenzúrázása mellett tette le a garast.

A pártelnöknek a szélsőséges erők iránti rokonszenvét igazolják bírálói szerint a közel-keleti konfliktusról vallott nézetei is. A Middle East Media Research Institute (MEMRI) feljegyezte Gannúsinak egy 2001-es tv-vitában elhangzott szavait. Öngyilkos merényleteket végrehajtó fiatal palesztinok kapcsán az en-Nahda vezére kijelentette: "Áldom azokat az anyákat, akik elültették az áldott Palesztinában eme fiatalok magjait, akik kemény leckét adtak a nemzetközi rendszernek és az USA által támogatott pökhendi izraelieknek".

Mindezek dacára akadnak szakértők, akik úgy vélik, Tunéziában nem fenyeget teokrácia létrejöttének a veszélye. Mathias Rohe, az erlangeni (Bajorország) Zentrum für Islam und Recht igazgatója a Deutschlandradio Kultur adásában nyilatkozva kifejtette: nem tudja elképzelni, hogy a viszonylag liberális tunéziai társadalomban megvalósítható lenne saríán alapuló szigorú iszlamizmus. A francia sajtó inkább szkeptikusan viszonyul az en-Nahda sikeréhez. A Libération meglátása szerint roppant valószínű, hogy a diktatúrák bukása után a politikai iszlám jut hatalomra az arab országokban - Tunéziától Líbián át Egyiptomig.

A szabadság utáni vágy eredménye nem egy szekuláris társadalom lesz. Európa demokratáit ez borzongással töltheti el - ám demokrataként el kell fogadniuk a helyzetet.

A Le Figaro leszögezte: szabad és incidensek nélkül lezajlott választásokon ismét vitán felüli győzelmet arattak egy arab országban az iszlamisták. Ugyanez történt húsz évvel ezelőtt Algériában, majd hat évvel ezelőtt a palesztin területeken. A következmények mindkét esetben drámaiak voltak...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.