Merénylet a negatív sztereotípiák ellen

Iszlám kultúra az ikertornyok romjainak árnyékában

Megnyílt az iszlám kulturális központ két háztömbnyire a tíz évvel ezelőtti terrorcselekményekben romba dőlt New York-i ikertornyoktól.

2011.09.22 08:33MTI

Hely idő szerint szerda este, a Béke Világnapján tartották meg a hivatalos avatóünnepséget. A kulturális központban már két éve iszlám imaház működik, és a továbbiakban óvodát, sport- és kiállítótermeket, illetve koncerttermet is létesítenek az épületkomplexumban, ami még néhány évet vesz igénybe.

Az elmúlt években Amerika-szerte heves tiltakozásokat váltott az iszlám központ építése a muzulmán terroristák által lerombolt ikertornyok közelében. Az épületkomplexum létesítésének az ellenzői szerint nincs helye a központnak annak a helyszínnek a közelében, ahol iszlám szélsőségesek hajtottak végre terrortámadásokat. A központ létesítésével megsértik az áldozatok emlékét - hangoztatják.   
   
A beruházást azonban támogatásáról biztosította Barack Obama amerikai elnök és Michael Bloomberg New York-i polgármester is. A támogatók azzal érvelnek, hogy kulturális központ segíteni fog megváltoztatni azokat a negatív sztereotípiákat, amelyek az iszlámmal kapcsolatban gyökeresedtek meg a 2001. szeptember 11-én végrehajtott támadások után. 
   
Az avatóünnepségen egy zenekar tagjai hagyományos közel-keleti hangszereken játszottak. A falakon különböző nemzetiségű, de jelenleg New Yorkban élő gyermekekről készített fényképek tárlata várta a látogatókat. Az intézmény nyitóünnepsége békésen zajlott, alaposan rácáfolva a kulturális központ létesítése kapcsán kialakult korábbi parázs vitákra. Alig egy éve, az ikertornyok elleni terrortámadás 9. évfordulója alkalmából még heves tüntetés zajlott a beruházást támogatók és az ellenzők között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.