Nemzetközi vizsgálatot követelnek

Moszkva tisztázná Kadhafi halálának körülményeit

Oroszország Moammer Kadhafi volt líbiai diktátor halálának tisztázását követeli.

2011.10.21 19:39MTI

Kadhafi halála számos kérdést vet fel, és nemzetközi vizsgálatra van szükség a körülmények tisztázására – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Golosz Moszkvi, a Ragyio Rossziji és az Eho Moszkvi rádióknak nyilatkozva.
   
"A tényekre és a nemzetközi jogra kell támaszkodnunk. Ez utóbbi szerint a fegyveres konfliktusokban a genfi egyezményben lefektetett nemzetközi emberiességi szabályok az érvényesek. Ezek szerint, ha a háborús konfliktus résztvevője fogságba esik, különleges eljárásokat kell vele szemben alkalmazni, beleértve azt is, hogy a sebesültnek orvosi ellátást kell biztosítani, és határozottan tilos megölni". "A felvételek alapján arra lehet következtetni, hogy Kadhafi sebesülten esett fogságba, és fogolyként megfosztották az életétől" – szögezte le Lavrov.
   
Az orosz diplomácia irányítója hozzátette: meggyőződése, hogy a NATO-nak a menekülő Kadhafi konvoja elleni légitámadásának semmi köze nem volt a líbiai berepülésmentes övezet biztosításához. Ezért a miniszter szerint a Kadhafi halálának körülményeit és a NATO-erők tevékenységének ebben játszott esetleges szerepét nemzetközi vizsgálatnak kell tisztáznia.
   
Lavrov ugyanakkor hozzátette: Kadhafi régen elveszítette a legitimitását. Emlékeztetett, hogy a békés tüntetéseket a Kadhafi rendszer durva katonai erővel nyomta el. Kadhafi halálának tényét és körülményeit egyelőre nem lehet egyértelműen értékelni  - tette hozzá.
   
Konsztantyin Koszacsov szerint első pillanatra lincselésnek tűnik az eset. "Objektív tájékoztatásra van szükségünk Kadhafi halálának körülményeiről" - írta a duma külügyi bizottságának elnöke pénteken a blogjában.
   
"Kadhafi halála nem oldja meg a líbiaiak problémáját" – írja a befolyásos politikus. A nyugati sajtóban a líbiai nép győzelméről beszélnek. "Az út azonban egyenesen a pokolba is vezethet" – figyelmeztet Koszacsov, aki saját maga "vegyes érzelmeket táplál" az ügy kapcsán.
   
Oroszország a Kadhafi-rendszer egyik fontos kereskedelmi partnere és az egyik legnagyobb fegyverszállítója volt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának Líbia elleni határozata Oroszország vétója ellenére vált lehetővé. A líbiai légitámadásokat Moszkva egyfolytában bírálta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.