Fellángoltak a tiltakozások

Kadhafi halála csak olaj a tűzre Szíriában és Jemenben

Szíriában és Jemenben a hagyományos péntek déli ima után sok ezren vonultak az utcákra, hogy követeljék a vezetők távozását.

2011.10.21 18:41MTI

Mindkét arab országban a volt líbiai diktátor, Moammer Kadhafi halála adott további ösztönzést a tüntetőknek. "Bassár, te vagy a következő" -  figyelmeztették  transzparensek  Bassár el-Aszad elnököt a szíriai Homsz városában.
   
A jemeni fővárosban, Szanaában több tízezren tüntettek Ali Abdalláh Száleh elnök uralma ellen.
   
"Miután látta, mi történt Kadhafival, Szálehnek se lesz nyugodt álma" - idézte Ahmed Bári ellenzéki vezetőt a CNN amerikai hírtelevízió internetes jelentésében.
   
Mindkét arab országban páratlan brutalitással igyekeznek elfojtani a biztonsági erők a hónapok óta tartó tiltakozásokat.
   
Homszban pénteken hárman haltak meg - közölték helyi aktivisták. Daraa dél-szíriai tartományban - ellenzéki források szerint - a katonaság a fegyvertelen tömegre lőtt, áldozatokról nem érkezett hír. Mivel a szír hatóságok hírzárlatot rendeltek el, a jelentések nem ellenőrizhetőek.
   
A hivatalos szír média rendkívül visszafogottan tálalja Kadhafi halálát. Kezdetben az állami hírügynökség nem is említette, néhány, a kormányhoz közelálló újság is csak szűkszavú közlésre szorítkozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.