Vérzett Kadhafi

Egy videofelvétel szerint Kadhafit élve fogták el

Egy, az arab hírtelevíziókban sugárzott videofelvétel tanúsága szerint Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezetőt élve fogták el az új rendszer fegyveresei csütörtökön.

2011.10.20 21:47MTI

A felvételen az látható, hogy fegyveresek támogatják és próbálják álló helyzetben tartani Kadhafit, aki közben kiáltozott. A világos khakiszínű gyakorlóruhát viselő Kadhafi feje fedetlen volt, arca és válla csupa vér. Egy kis teherautóról húzták le a sebesült Kadhafit és taszigálták egy másik jármű felé.

Az egyik fegyveres pisztolyt tartott Kadhafi fejéhez közvetlen közelről, de azt már nem lehetett megállapítani, hogy meghúzta-e a ravaszt. Feltehetően ezt követően készültek a már halott Kadhafiról azok a képek és videofelvételek, amelyek korábban bejárták a világsajtót.

Kadhafi utolsó óráit az őt elfogó fegyveresek elmondása, a videók és a helyszín alapján így lehet rekonstruálni:

Líbia egykori nagyhatalmú vezetője néhány tucat testőrével és Abu Bakr Júnisz Dzsaber volt védelmi miniszterrel röviddel a csütörtöki ima előtt megpróbált kitörni rejtekhelyéről, Szirtből. Tizenöt, nehéz géppuskákkal felszerelt kisteherautóval nyugat felé indultak, de feltehetően a NATO egyik helikoptere vagy vadászgépe megtámadta a konvojt helyi idő szerint délelőtt fél kilenckor.

Az autókat gyakorlatilag telitalálat érte, az összetört és kiégett roncsok Szirttől több mint három kilométerre nyugatra, egy áramelosztó alállomás mellett, mintegy 20 méterre a főúttól feküdtek, mintegy ötven holtesttel bennük. Kadhafi és maroknyi testőre azonban túlélte ezt is, és megpróbált elrejtőzni a főút alatt húzódó két vízáteresztő betoncsőben.

Egy csapat fegyveres azonban a menekülők nyomában volt. Az egyik fegyveres, bizonyos Szálem Baker beszámolója szerint Kadhafi egyik testőre előbújt, és fegyverét a levegőben lengetve azt kiabálta, hogy megadják magukat. Amikor az üldözők közelebb értek, akkor viszont rájuk lőtt. Ezt követően feltehetően maga Kadhafi megparancsolta neki, hogy tegye le a fegyvert, mert abbahagyta a tüzelést, és kiabálni kezdett, hogy itt van Kadhafi is, aki megsebesült.

A fegyveresek az egyik vezetékből kivonszolták a vérző Kadhafit, aki eközben azt kiabálta, hogy "Mi a baj? Mi a baj? Mi folyik itt?". Ekkor Kadhafi már sebesült volt, a lábán és a hátán is - mondta Baker.

Egy másik szemtanú, Omran Dzsuma Savan ugyanígy mondta el a történetet, csak annyit fűzött még hozzá, hogy az utolsó pillanatban az egyik testőr mellkason lőtte a volt vezetőt.

Az interneten közzétett fotókon az áteresz egyik bejáratánál három, a másiknál négy holttest látható, ők valószínűleg Kadhafi testőrei voltak. A nyílások felett "aljas Kadhafi" és az "Allah nagy" feliratokat írták ki festékszóróval.

Erről a helyszínről Szirtbe vitték vissza a még mindig életben lévő Kadhafit. A láthatóan kábult és vérző Kadhafi kezeivel még gesztikulált, miközben a dühös tömeg leráncigálta egy kis teherautóról. Ütötték, haját húzták és feltehetően ekkor dördült el a fejlövés, amely végzett a volt líbiai vezetővel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.